Στάχυς και Αρκτούρος, οι αστέρες της εύνοιας

Φθινοπωρινή Ισημερία – Οι εξουσίες καταρρέουν

Από την αστρολόγο-συγγραφέα
Θέκλα Μεταξά

Ισημερία, ονομάζεται το φαινόμενο, κατά το οποίο ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό, και η ημέρα με την νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. Στην αστρολογία Φθινοπωρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ο Ήλιος μπαίνει στην 1η μοίρα του αστερισμού του Ζυγού.                                        

Οι πρόγονοί  μας ζούσαν πιο κοντά στη φύση, μελετούσαν τα ουράνια φαινόμενα, και αντιλαμβάνονταν καλύτερα τις εκδηλώσεις του «θείου» στη ζωή τους, γι’ αυτό και έδιναν ιδιαίτερη σημασία στις 2 Ισημερίες και τα 2 Ηλιοστάσια.

 Σε παλαιότερες εποχές, οι αστρονομικές θέσεις των ουρανίων σωμάτων ήταν διαφορετικές από τις σημερινές. Η Φθινοπωρινή Ισημερία συνέβαινε στο ζώδιο του Σκορπιού, και η Εαρινή στο ζώδιο του Ταύρου. Όλες αυτές οι διαφορές  δημιουργούνται λόγω της μετατόπισης της εκλειπτικής. Ο ίδιος λόγος είναι που κάνει τους απλανείς αστέρες να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο και την επιρροή διαφορετικών αστερισμών, απ ότι στην αρχαιότητα.

Η Φθινοπωρινή Ισημερία ήταν η σημαντικότερη στιγμή για τις μυήσεις των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Ήταν η Νίκη της Ζωής πάνω στο Θάνατο. Ήταν η Ιερή ένωση της Περσεφόνης με τον Διόνυσο. Μια ένωση που μετέτρεπε το θνητό ον σε αθάνατη θεία οντότητα κάτι που τώρα πια μόνο από ελάχιστους μπορεί να γίνει κατανοητό. Τα Ελευσίνια μυστήρια που διαρκούσαν 9 ημέρες, έληγαν την ημέρα της Ισημερίας.

Ποιος κυβερνά το επόμενο τρίμηνο;

Φθινοπωρινή Ισημερία 2021, στις 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.21 μ.μ. , μια ημέρα μετά την Πανσέληνο. Κατά τις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια, αναζητούμε τον δυνατότερο πλανήτη, ο οποίος θεωρείται πως θα κυβερνά αστρολογικά το επόμενο τρίμηνο. Σε αυτή την Ισημερία, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει κανένας δυνατός πλανήτης, άρα, δεν έχουμε κυβερνήτη Ισημερίας. Είναι φανερό λοιπόν πως όλες οι μορφές εξουσίας είναι «υπό κατάρρευση».

Ο Ήλιος βρίσκεται σε σύνοδο με τον Άρη, και στον 5ο οίκο (παιδιά, εστίαση, διασκέδαση, ότι μας ευχαριστεί), πράγμα που σημαίνει πως και για το επόμενο τρίμηνο αυτά θα είναι τα βασικά θέματα που θα μας απασχολούν. Στον 9ο οίκο, οι δυο «σκληροί» Κρόνος και Πλούτων, μας ενημερώνουν ότι πολλές συμφορές θα προκύψουν «εκ του εξωτερικού», είτε αυτό αναφέρεται σε γείτονες, είτε σε εντολές και είτε σε άτομα που κατοικούν εντός της χώρας μας.

Καταπίεση και αντίδραση

Η Σελήνη που παραδοσιακά συμβολίζει τόσο τον λαό, όσο και την υπόθεση που μας απασχολεί, βρίσκεται στον 11ο οίκο, στον Κριό, και σε αντίθεση με τον Ήλιο και τον Άρη, ενώ ταυτόχρονα έχει αμοιβαία υποδοχή και με τους δύο. Η Σελήνη – λαός, αντιστέκεται. Οι φωνές της αντίδρασης δυναμώνουν, η ανυπακοή απλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, και ο κόσμος δεν είναι πλέον δεκτικός στην αδικία. Όμως ακόμα, η ένταση των αντιδράσεων δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να προκαλέσει κάποια ανατροπή, και η πολυπόθητη «ελευθερία» δεν πρόκειται να έλθει από μεμονωμένα περιστατικά.

Αναμένουμε τα φαινόμενα του Οκτωβρίου, όπου 4 ανάδρομοι πλανήτες παίρνουν την ορθή τους πορεία. Εκεί θα φανούν τα αποτελέσματα των αντιδράσεων. Εκεί θα δούμε αν το περιεχόμενο της κατσαρόλας βρίσκεται σε βαθμό βρασμού, και αν έχει σκοπό να τινάξει μακρυά το καπάκι.

Το τετράγωνο του Πλούτωνα με τον Ερμή, μας προειδοποιεί για άγρια λογοκρισία, επιβολή κυρώσεων, στέρηση ελευθερίας λόγου, γραπτού και προφορικού. Το ευχάριστο είναι πως ο Δίας, βρίσκεται σε αρμονικές όψεις με την Σελήνη και τον Ερμή, και μας υπόσχεται ότι τον επόμενο μήνα που θα γυρίσει σε ορθή πορεία, θα μετριάσει και θα βελτιώσει το βαρύ κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί.

Ο Άρης μαζί με τον Ήλιο μας προειδοποιούν ότι το πρόβλημα με τις πυρκαγιές δεν έχει λήξει ακόμα. Και αναρωτιέμαι πόσο έντονα φαινόμενα θα εμφανιστούν στις 9 Οκτωβρίου, όταν θα βρεθούν σε απόλυτη συζυγία ο Ερμής με τον Ήλιο και τον Άρη στον Ζυγό, αλλά και η Σελήνη, με την Αφροδίτη και τον Νότιο Δεσμό στον Τοξότη. Μέχρι τότε θα έχουμε αρκετό καιρό για να τα αναλύσουμε.

Οι απλανείς αστέρες δίνουν εύνοια

Ο Ερμής θα γίνει ανάδρομος στις 27 Σεπτεμβρίου και θα ξαναγυρίσει σε ορθή πορεία στις 18 Οκτωβρίου. Την ώρα της Ισημερίας έχει κοντά του δυο πολύ σημαντικά αστέρια: Την Σπίκα (Στάχυς) και τον Αρκτούρο. Ο Στάχυς βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου, θεωρείται δε ως ένα από τα πλέον ευνοϊκά αστέρια, και συνδέεται με επιτυχίες, πλούτη, αγάπη για τις τέχνες και τις επιστήμες, φέρνει εύνοια μέσω ανθρώπων εξουσίας, κέρδη από επενδύσεις και θέσεις υψηλής ευθύνης. Στα αρχαία χρόνια χτίζονταν ιερά και ναοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αίγυπτο, που συνδέονταν γεωδαιτικά με την ανατολή ή την δύση αυτού του αστέρα. Αυτό και μόνο δείχνει την τεράστια σημασία του.

Ο Αρκτούρος, ανήκει στον αστερισμό του Βοώτη (Γεωργού) και είναι ένας από τους πλέον ευνοϊκούς αστέρες. Ο Ιπποκράτης έδινε μεγάλη σημασία στον Αρκτούρο, διότι θεωρούσε ότι έχει σημαντική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν τον αστερισμό του Βοώτη SMAT (αυτός που κυβερνάει) ή BAU (αυτός που έρχεται). Ας ελπίσουμε ότι δεν είχαν άδικο. Κατά τον Πτολεμαίο, ο αστερισμός δίνει κέρδη από εργασία, σφοδρές επιθυμίες, μια τάση υπερβολής, αλλά και αποκρυφισμού. Ο Αρκτούρος δίνει πλούτη, δόξα, τιμές, αναγνώριση, κέρδη από ταξίδια, μια τάση προς τη θρησκεία, και είναι ευνοϊκός σε θέματα υγείας και καθημερινότητας.

Όλα τα καλά που μας υπόσχονται αυτοί οι 2 αστέρες, θα βρουν σκληρούς αντιπάλους και μεγάλη αντίσταση,  που θα προέρχονται από την δραστική ενέργεια του Πλούτωνα. Είναι στο χέρι του κόσμου να εκμεταλλευτεί την δυναμική ενέργεια των αστέρων, και να προχωρήσει με θάρρος στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στη ζωή και την ευτυχία.