Γεωθερμία και φωτοβολταϊκά στην Ακαδημία Αθηνών

Σε κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μετατρέπεται η Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών που μετρά 136 χρόνια ζωής μετατρέπεται σε κτήριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, το ιστορικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου, που έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο νεοκλασικό του κόσμου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Χρήστος Ζερεφός, σύντομα θα μετατραπεί σε κτήριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας με τη χρήση γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών.

Ήδη στον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Η πρώτη γεώτρηση έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν άλλες 17, σε βάθος 100 μέτρων στις οποίες θα τοποθετηθούν σωλήνες με υγρό που θα εξασφαλίζει την ψύξη του κτηρίου το καλοκαίρι και τη θέρμανση το χειμώνα, αξιοποιώντας σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός, είναι η πρώτη φορά που εισάγεται η γεωθερμία σε κεντρικό κτήριο της πρωτεύουσας. «Σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, οι ενεργειακές παρεμβάσεις εξασφαλίζουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πλήρη ενεργειακή αυτονομία για ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ακαδημίας: «Tο μέγαρο της Aκαδημίας Aθηνών αποτελεί το ένα από τα μέρη της “αρχιτεκτονικής τριλογίας”, Eθνική Bιβλιοθήκη – Πανεπιστήμιο – Aκαδημία, που σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας Theophil Hansen (1813-1891), νεότερος αδελφός του αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Christian Hansen. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Hansen και κατά τη γνώμη των ειδικών είναι το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου. Πηγή έμπνευσης του αρχιτέκτονα ήταν η κλασική αρχιτεκτονική του αθηναϊκού 5ου αιώνα, όπως εμφανίζεται με τα μνημεία της Aκροπόλεως».