Εδώ στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων το 1825

Το πρώτο Κοινοβούλιο των Ελλήνων στο Ναύπλιο

Στο κέντρο του Ναυπλίου στην πλατεία Συντάγματος ο επισκέπτης συναντά  το τζαμί, ένα καλοδιατηρημένο κτήριο  που χτίστηκε περίπου το 1730, έχει μια μεγάλη αίθουσα και έναν ογκώδη τρούλο, χαρακτηριστικό  της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Στα δυτικά του υπήρχε και μια στοά με τρούλους  που όμως στις αρχές του 20ου αιώνα καταστράφηκε από σεισμό. 

Από το φθινόπωρο του 1825  μέχρι την άνοιξη του 1826 ο συγκεκριμένος χώρος  στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, χώρος που είχε διαμορφωθεί από τον Αρχιτέκτονα Βαλλιάνο..
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση -το τζαμί- χτίστηκε από τον Οθωμανό Αγά Πασά σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί για ένα έγκλημα που διέπραξε, δολοφονώντας δύο Ενετούς που είχαν έρθει στο Ναύπλιο για να ανακαλύψουν τον θησαυρό που έκρυψαν οι πρόγονοί τους. Με τον θησαυρό που ο Πασάς που ανακάλυψε  χρηματοδότησε το έργο.
Το Βουλευτικό έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς με την πάροδο του χρόνου. Το 1831  στέγασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το Ελληνικό Σχολείο και το ισόγειό του χρησιμοποιούνταν για φυλακή.

 Το 1834 κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας διεξήχθη η δίκη των δύο  αρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα.

Πηγή φωτογραφίας:www.nafplio.gr/ethnikipinakothikiparatmenu.html

Σήμερα το Βουλευτικό έχει αποκατασταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο.

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Ναυπλίου λειτουργεί στο ισόγειο του κτίσματος η οποία διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή έργων ζωγραφικής σύγχρονων καλλιτεχνών.