Πυρετός στο υπουργείο Οικονομικών για εξεύρεση λύσεων

Δύσκολος ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά

Λύσεις προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση σε χιλιάδες νοικοκυριά μετά την ανοδική πορεία στην τιμή της ενέργειας και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, που καλούνται να καλύψουν τους αμέσως επόμενους μήνες οι καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Πολιτείας με την αναφορά του ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε εκείνους που θα δουν αυξημένους λογαριασμούς, να τους εξοφλήσουν σε δόσεις, αναφερόμενος προφανώς στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι «τα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης» και τόνισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».

Οι βασικοί άξονες της προσπάθειας τόνωσης των εισοδημάτων αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις και ενισχύσεις όπως κοινωνικό μέρισμα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη και αναμένονται είτε τον επόμενο μήνα, είτε στα τέλη του χρόνου.

Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου μιλάει για βαθειά ύφεση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κάτι που σημαίνει ότι δεν ισχύει η εκτιμώμενη ανάπτυξη, ούτε και η διάθεση για στήριξη των αδυνάτων και χαμηλότερων νοικοκυριών, το χειμώνα που ξεπροβάλλει..

«Σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση του 2020 αποδεικνύεται ακόμα βαθύτερη, φτάνοντας το 9%, αντί του 8,2% που αρχικά είχε εκτιμηθεί»

«Η νέα εκτίμηση φέρνει τη χώρα να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία» και καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου: «Η βαθύτερη ύφεση του 2020 εκθέτει την κυβέρνηση και αποτελεί ένα σοβαρό καμπανάκι για τους εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς της σχετικά με την εκτιμώμενη ανάπτυξη του 2021. Από την οποία, μάλιστα, οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη αποκλείουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας».