Η πόλη σε ευθεία 170 χλμ. που χτίζει η Σαουδική Αραβία

Έρχεται η πόλη σε ευθεία 170 χλμ. Στη Σαουδική Αραβία χωρίς δρόμους

Φανταστείτε μια πόλη η οποία θα είναι απαλλαγμένη από αυτοκίνητα και δρόμους και θα τροφοδοτείται από 100% καθαρή ενέργεια.Μια τέτοια πόλη κατασκευάζει η Σαουδική Αραβία μέσα στην έρημο και θα κατοικηθεί το 2024.

Ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια για το πρότζεκτ «The Line», μια σειρά αστικών περιοχών μήκους 170 χιλιομέτρων κατά μήκος μιας κεντρικής «ράχης», τον περασμένο Ιανουάριο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ήδη οι μπουλντόζες έχουν αρχίσει το έργο τους ανοίγοντας σήραγγες μέσα από τα βουνά για να δημιουργήσουν τα τρία στρώματα της πόλης: μια περιοχή στην επιφάνεια για τους πεζούς, συν δύο υπόγεια στρώματα για μεταφορά και υποδομή

«Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του έργου, Ναντμί αλ-Νασρ, στο Bloomberg, εκτιμώντας πως «ούτε το 1%» της εργασίας που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του The Line δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τα πάντα θα βρίσκονται σε απόσταση 5 λεπτών

Κι αντί να ξεκινήσουν τις κατασκευές από ένα σημείο εκκίνησης και να χτίζουν γύρω από αυτό, ο Αλ-Νασρ είπε ότι οι κατασκευαστές σκέφτονται να «ξεκινήσουν από δύο σημεία» και να χτίσουν προς το κέντρο. Σε μια έκταση από τα βουνά της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας έως την Ερυθρά, τα συγκροτήματα των κοινοτήτων της The Line θα στεγάσουν έως και ένα εκατομμύριο άτομα συνολικά, τα οποία θα συνδέονται με υπερυψηλές ταχύτητες διέλευσης και «λύσεις αυτόνομης μετακίνησης».

Τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και άλλοι προορισμοί θα βρίσκονται όλα σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια και «κανένα ταξίδι δεν θα είναι μεγαλύτερο από 20 λεπτά». Την ίδια ώρα, η ευθεία γραμμή του πρότζεκτ και η υπόγεια υποδομή του, θα βοηθήσουν στη διατήρηση του 95% του φυσικού τοπίου, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Η Σαουδική Αραβία θα επενδύσει μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο The Line, το οποίο προβλέπεται πως θα δημιουργήσει 380.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. «Γιατί να θυσιάζουμε τη φύση για χάρη της ανάπτυξης;» είπε ο Μπιν Σαλμάν τον Ιανουάριο. «Γιατί να πεθαίνουν κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της μόλυνσης; Γιατί να χάνουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο λόγω τροχαίων ατυχημάτων;».

Neom, θα ονομάζεται η πόλη κράτος που οραματίζεται η Σαουδική Αραβία

Το The Line θεωρείται ως το πρώτο μέρος του Neom, μιας πόλης κράτους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα καλύπτει μια έκταση 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην επαρχία Ταμπούκ της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ιπτάμενα drone ταξί, ένα λούνα παρκ σε στυλ Jurassic Park με ρομποτικούς δεινόσαυρους και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εστιατορίων με αστέρια Michelin στον κόσμο, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σήμερα στο Neom κυριαρχούν κατασκευές, με χωματουργικές εργασίες να γίνονται παντού και με τους 1.500 εργαζόμενους ήδη να εργάζονται και να ζουν στο εργοτάξιο.