Βεγορίτιδα, ένα υπέροχος χειμωνιάτικος προορισμός

Βεγορίτιδα, μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας

Οι λίμνες της Ελλάδας αποτελούν από μόνες τους ξεχωριστά αξιοθέατα και μνημεία της φύσης τα οποία αξίζει να επισκεφθείς και να γνωρίσεις από κοντά. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, γύρω τους διαμορφώνεται ένα σπάνιο οικοσύστημα και αναμφίβολα αποτελούν ιδανικό προορισμό για αποδράσεις. Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι και η περιοχή που βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα, η οποία είναι μια από τις πιο βαθιές και εντυπωσιακές λίμνες της Ελλάδας και βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία.

Βεγορίτιδα: Η λίμνη με τα πολλά ονόματα

Η Βεγορίτιδα είναι γνωστή και ως λίμνη Οστρόβου αλλά έχει κι άλλες ονομασίες όπως Άρνισσα, λίμνη Κέλλη και λίμνη Αγίου Παντελεήμονα. Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης και είναι μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας.

Περιβάλλεται από τα όρη Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης,

Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας.

Οι εικόνες που δημιουργούνται είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συναντήσει ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Απόδραση στον οικισμό Άγιο Παντελεήμονα

Εκτός από την φυσική ομορφιά, η Βεγορίτιδα αποτελεί και προορισμό αναψυχής. Στις όχθες της λίμνης βρίσκονται δύο μεγάλες κοινότητες η Άρνισσα και ο Άγιος Παντελεήμονας.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν τα χωριά Φαράγγι, Μανιάκι, Βέγορα, Περαία, Δροσιά, Ξανθόγεια και Άγιος Αθανάσιος.

Η περιοχή του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα και η Λίμνη Βεγορίτιδα αποτελούν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ταξιδιωτική πρόταση πέρα απο τα συνηθισμένα. Ένας προορισμός που θα σε συναρπάσει και θα σου προκαλέσει συγκινήσεις.

Μαζί με τις άλλες λίμνες της περιοχής αποτέλεσε σημαντικό παραγωγικό πυρήνα, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκαν οικισμοί από την πρώιμη αρχαιότητα. Αυτό τεκμηριώνεται από επιφανειακά ευρήματα αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προωθηθεί συστηματική αρχαιολογική έρευνα. Πέρα από τη στενά παραγωγική της σημασία αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προσήλκυε έναν σημαντικό αριθμό επισκεπτών.  Η Κεντρική Μακεδονία αναμφισβήτητα είναι ένας προορισμός που ξέρει να σε εντυπωσιάζει και να σε κερδίζει  ..