Το σκαλισμένο σε βράχο εκκλησάκι

Ο ναός που έχει σκαλιστεί πάνω σε βράχο

Μεγάλες και μικρές εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκκλήσια υπάρχουν διάσπαρτα σε ολόκληρη τη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα. Άλλα βρίσκονται σε πεδιάδες, άλλα σε βουνά και ορισμένα κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Όλα μαζί συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής επαρχίας όσον αφορά τα θρησκευτικά μνημεία με ορισμένα από αυτά να καταφέρνουν να ξεχωρίζουν λόγω της θέσης τους ή της κατασκευής τους, όπως ένα εκκλησάκι στη Σκύρο. 

Ο λόγος για τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος είναι κυριολεκτικά σκαλισμένος πάνω σε έναν βράχο. Οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτηςκόβουν κυριοεκτικά την ανάσα.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένα μικρό αλλά πολύ εντυπωσιακό εκκλησάκι στη Σκύρο και συγκεκριμένα στην θέση Πουριά. Θα τον βρείς αφού έχεις περάσει από τον οικισμό Γυρίσματα. Σίγουρα όποιον ντόπιο και να ρωτήσεις θα σε κατευθύνει γρήγορα και εύκολα ώστε να δεις αυτόν τον ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ναό στο νησί της Σκύρου.

Ο εντυπωσιακός βράχος πάνω στον οποίο είναι σκαμμένο το εκκλησάκι βρίσκεται στην θέση όπου υπήρχαν τα αρχαία λατομία πωρόλιθου. Έτσι, όταν βρεθείς εκεί θα δεις ότι ο βράχος με το εκκλησάκι, το αρχαίο λατομείο αλλά και ο ανεμόμυλος δημιουργούν μία υπέροχη γωνιά στα Πουριά της ΣκύρουΤο κατάλευκο μικρό εκκλησάκι στο εσωτερικό του είναι πολύ μικρό και λιτό αφού μετά βίας χωρούν 2-3 άνθρωποι. Μπαίνοντας μέσα θα δεις τις λιγοστές εικόνες και μερικά αναμένα κεράκια.

 Στις δύο πλευρές του μικρού ναού βρίσκονται το αρχαίο λατομείο και ο Ανεμόμυλος με θέα το απέραντο Αιγαίο.

Κοντά στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν και άλλα εκκλησάκια, όπως αυτό της Αγίας Παρασκευής και του Άγιου Ερμόλαου.