Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου η αυτοαπογραφή

Απογραφή για μετανάστες, άστεγους…και  διαζευγμένους.

Όσοι δεν αυτοαπογραφούν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα απογραφούν με τον «παραδοσιακό» τρόπο, δηλαδή με την επίσκεψη απογραφέα, ο οποίος θα συμπληρώσει τα δυο δελτία απογραφής. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες για την αυτοαπογραφή. Οι πολίτες που έχουν απορίες για τη διαδικασία απογραφής μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 211 1212 032.

Ένα από τα ερωτήματα που εκφράζουν αρκετοί πολίτες είναι το πώς θα απογραφούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτοι πολίτες -που έχασαν την κατοικία τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ισχύουν τα εξής:

  • Οι άστεγοι θα απογραφούν είτε στα κέντρα φιλοξενίας των Δήμων είτε στον δρόμο από τον Απογραφέα της περιοχής όπου θα εντοπιστούν.
  • Τα άτομα που διαμένουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες στη Χώρα ή έχουν εγκατασταθεί στη Χώρα το τελευταίο δωδεκάμηνο με την πρόθεση να παραμείνουν, απογράφονται όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας/ιθαγένειας.
  • Θα οριστούν Ειδικοί Απογραφείς από τις δομές φιλοξενίας οι οποίοι, με τη βοήθεια Συνοδών-Διερμηνέων, θα απογράψουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
  • Από τον  Απογραφέα που θα οριστεί να απογράψει τον πληθυσμό του καταυλισμού όπου διαμένετε. Το κάθε νοικοκυριό θα απογραφεί στη σκηνή ή στο τροχόσπιτο που του έχει διατεθεί.
  • Κατά την Απογραφή, δεν ζητείται κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο παραμονής στη Χώρα. Ο απογραφόμενος θα κληθεί να απαντήσει στις ίδιες ερωτήσεις όπως όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας.
  • Σε περιοχή με δομή προσφύγων.Ο Νόμιμος Πληθυσμός, με βάση τον οποίο γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών, προκύπτει από τους έχοντες ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα/ ιθαγένεια.
  • Ο απογραφόμενος καλείται να δηλώσει τη νόμιμη οικογενειακή κατάσταση με βάση το καθεστώς που ισχύει στη Χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή θα δηλώσει άγαμος.
  • Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021.