Ο ελληνικός ποταμός με το υπόγειο σπήλαιο.

Ο υπόγειος ποταμός της Ελλάδας με  το μοναδικό σπήλαιο στον κόσμο των 11 χλμ.

Ελλάδα, μια ατελείωτη εμπειρία από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση. Μνημεία, κάστρα, βουνά, θάλασσες, ποτάμια και τόσα ακόμη. Ποτάμια έγραψα και θυμήθηκα τον Αγγίτη, τον υπόγειο ποταμό που βρίσκεται στη Δράμα, γιατί ποτάμια συναντάς πολλά, υπόγεια όμως, ελάχιστα. Ελάτε να τον γνωρίσουμε…

Ο Αγγίτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Στρυμόνα με μήκος περίπου 75 χλμ. Αναφέρεται ήδη τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ηρόδοτο και τον 1ο μ.Χ. αι. από τον Αππιανό, ο οποίος περιγράφει τις μάχες που έλαβαν χώρα το 42 π.Χ. κοντά στους Φιλίππους, στη διάρκεια ρωμαϊκού εμφύλιου πολέμου.                                        Κατά τη διαδρομή του διασχίζει μέρος του Νομού Δράμας στην Ανατολική Μακεδονία και του Νομού Σερρών στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι πηγές του βρίσκονται στη Δράμα οι οποίες δημιουργούν το σπήλαιο Αγγίτη ή Μααράς. Το συγκεκριμένο σπήλαιο είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος περί τα 11 χιλιόμετρα και βρίσκεται στηνΠροσοτσάνη Δράμας.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή που περνάει δίπλα από τα Σπήλαια Αλιστράτης, βρίσκεται το Φαράγγι του Αγγίτη. Βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Μενοίκιο, μόλις 17 χλμ από τη Δράμα και έχει μήκος 15 χιλιόμετρα.

Από κάποια βίαιη γεωλογική ανακατάταξη, συντελέστηκε στο σημείο μια κοσμογονική αλλαγή που χώρισε τη γη στα δύο και άφησε να περάσουν οι υδάτινοι όγκοι της Πρασιάδος λίμνης, η οποία κάλυπτε την εύφορη πεδιάδα της Δράμας, δημιουργώντας το φαράγγι του Αγγίτη. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι από το Δ.Δ της Συμβολής του Δήμου Αμφίπολης. Σε τρία σημεία του φαραγγιού έχουν βρεθεί βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια. Εκτιμάται ότι οι βραχογραφίες αυτές είναι φτιαγμένες την εποχή του χαλκού.

 Πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ με το πέρασμα των αιώνων έχουν δημιουργηθεί αρκετές σπηλιές. Τα τελευταία χρόνια στο ποταμό αναπτύσσονται αθλητικές δραστηριότητες όπως Rafting, κανό, καγιάκ κ.ά.

Μοναδική ομορφιά στο video που ακολουθεί