«Η ανθρωπιά είναι ταλέντο»

Oι δοτικοί άνθρωποι

Γράφει η Καλλιόπη Ι. Δημητροπούλου

Φιλόλογος, συγγραφέας

Στη σύγχρονη και χαοτική εποχή της θεοποίησης της εικόνας και της αυτοματοποιημένης ζωής, είναι σπάνιο προσόν το να είσαι και να παραμένεις Άνθρωπος. Λίγοι κατέχουν τούτο το σπουδαίο χάρισμα από επιλογή, μα πολλοί το εκλαμβάνουν ως αδυναμία και ανάγκη, προσπαθώντας να το εκμεταλλευτούν. 

Βασικό στοιχείο του ανθρωπισμού παραμένει η δοτικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη. Ελάχιστοι οι γαλαντόμοι που, αφού κάνουν κατάδυση στο μέσα τους και απαγκιστρωθούν από τη ναρκισσιστική τους εικόνα, νιώθουν πλήρεις οι ίδιοι και διαχέουν τον άξιο κόσμο τους,  απολαμβάνουν το μοίρασμα στιγμών, χρόνου και συναισθήματος με τους άλλους.

Η γενναιοδωρία, βεβαίως και δεν είναι μειονέκτημα, δεν είναι συστολή και αδυναμία προς εκμετάλλευση. Ο δοτικός άνθρωπος από προσωπική επιλογή και ελεύθερη βούληση σέβεται πρωτίστως τις δικές του ανάγκες και λέει, όταν κρίνει, τα ηχηρά “όχι” του. Η δοτικότητα δεν σημαίνει θυματοποίηση και άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

“Η ανθρωπιά είναι ταλέντο”, φώναξε κάποτε -θυμάμαι- στη σχολική τάξη, Λυκειόπαιδο που υπερασπίστηκε το δίκιο του αδύναμου συμμαθητή του και έβαλε στη θέση τους, με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο, πολλούς από ομαδούλα επιπόλαιων και κοκορόμυαλων συμμαθητών του.  

Και πράγματι, η συνειδητή δοτικότητα, στοιχείο του υγιούς χαρακτήρα, ψηλώνει την ψυχή και δημιουργεί τις πιο στέρεες διαπροσωπικές σχέσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν εκείνοι οι ελάχιστοι μεταξωτοί άνθρωποι, που κουβαλούν τη γλύκα της ζωής μέσα τους και την κερνούν ανιδιοτελώς, σε κάθε συναναστροφή τους. Διαθέτουν εκείνη την προσωπική αύρα με τη θετική ενέργεια που την οσμίζεσαι και τη διακρίνεις από μακριά. Με το αυθεντικό χαμόγελο να δονεί τον περίγυρό τους και με την ψυχή τους σε ανοιχτή ακρόαση πάντα, έχουν την μόνιμη τάση  να ταρριχεύουν τα σκοτεινά και τα μικροπρεπή και να βγάζουν μόνιμα ήλιους από το μανίκι τους. 

Η ανθρωπιά χωρίζει το αίμα της στα δυο και στα πολλά. Είναι απλοϊκή, φυσική, φωτεινή και ακτινοβολεί. Ας την αναζητήσουμε.