300 δισ. για ενεργειακή απεξάρτηση από Ρωσία

Η ΕΕ θα αγοράζει μαζί αέριο, LNG και υδρογόνο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστατώνει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα να προωθεί την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Κομισιόν.

Σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. «Ως εκ τούτου, θα αυξήσουμε τον στόχο ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για το 2030 από 9% σε 13%. Και αυξάνουμε τον στόχο του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΕΕ από 40% σε 45%».

Παράλληλα, μίλησε για πρόταση της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συναφείς υποδομές, αλλά και πρόταση υποχρέωσης ηλιακής στέγης για εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 και για νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.

Ανάλογο σχέδιο και για την άμυνα προωθείται και επισήμανε: «Κινητοποιούμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια», ανέφερε. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στην άμυνα της ΕΕ.

«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην άμυνα. Τα κράτη-μέλη ανακοίνωσαν επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ευρώ αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια και εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα χρήματα δαπανώνται με συντονισμένο τρόπο», είπε μεταξύ άλλων .