Παραληρεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το ΥΠΕΞ Τουρκίας αρνείται τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κάνει λόγο για αβάσιμους ποντιακούς ισχυρισμούς και για αντιτουρκικά λόμπι στην Ελλάδα που προσπαθούν να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές, σε μια προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης της Ιστορίας.

Παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την εισβολή και κατοχή της Ανατολίας, αναφερόμενο στη μικρασιατική εκστρατεία το 1919, και για βάναυσα εγκλήματα και θηριωδίες «που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδίως των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Δελτίο Τύπου σχετικά με τις διάφορες δραστηριότητες και δηλώσεις που έγιναν στις 19 Μαΐου 2022 στην Ελλάδα

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με αφορμή την επέτειο των αβάσιμων «ποντιακών» διεκδικήσεων, οι οποίες διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία.

Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, φέρνοντας αυτούς τους μεροληπτικούς ισχυρισμούς στην ημερήσια διάταξη σε τρίτες χώρες.

Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες όσων προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νέες γενιές δεν θα υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Αντί να στηρίζεται σε παραποιημένες ιστορικές αφηγήσεις που αντιφάσκουν με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογικό για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα γεγονότα σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπιστώθηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, όπως περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Δυνάμεων, τα οποία διέπραξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κατοχής και της προσπάθειας εισβολής της στην Ανατολία. Ομοίως, θα ήταν σκόπιμο για όσους προβάλλουν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμηθούν τα βάναυσα εγκλήματα και τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδίως των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τριπολιτσάς το 1821.

Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον στη βάση της συνεργασίας αντί να προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα γεγονότα.