Στους δρόμους της αιωνιότητας

Θλίψη για το θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν αφιερώματα, ενώ επιφανείς προσωπικότητες αποχαιρετούν με αναρτήσεις τους τον μεγάλο συνθέτη που γνώρισαν με το όνομα Vangelis. Ένα από τα «αντίο» που ξεχώρισαν ήταν αυτό της NASA, όπου σε ανάρτησή της  ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis», από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα» και συνεχίζει:

«Ο συνθέτης των ταινιών έγραψε τη μουσική για τις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία. Ακολουθήστε εδώ (σ.σ.: στο βίντεο) το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration (εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος) γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο».

Λίγες ώρες νωρίτερα το μεγάλο Βαγγέλη Παπαθανασίου είχε αποχαιρετήσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA):

«Είμαστε πολύ λυπημένοι για την είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ενθουσιασμένος με τη μουσική και τη σύνδεσή της με την επιστήμη, ήταν καλός φίλος της ESA και της διαστημικής κοινότητας. Το έργο του έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους και ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε μαζί του στο άλμπουμ #Rosetta».

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στο παρελθόν είχε πει:

«Γιατί χρειαζόμαστε στη μουσική; Γιατί είναι η γλώσσα που μιλάνε όλοι, αν όχι στο σύμπαν, τουλάχιστον σίγουρα στη Γη. Δεν μιλάς κινέζικα ή ελληνικά, αλλά σίγουρα «μιλάς» τη μουσική. Γιατί σφυρίζεις, γιατί σιγοτραγουδάς λα,λα,λα,λα όταν είσαι δύο χρονών; Γιατί άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική όταν ήμουν μόλις τεσσάρων ετών; Ποιος μου το έμαθε αυτό;».

Χαμηλόφωνα, με ένα μειδίαμα, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ψιθυρίζει το νόημα, το ταυτισμένο με την ύπαρξη του ανθρώπου νόημα της μουσικής. Όπως το καθόρισε και το έκανε διαυγές σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του ’70, το Aphrodite’s Child και τους Forminx, ως τους οσκαρικούς «Δρόμους της Φωτιάς» τo 1981 ή το «Βlade Runner». Αλλά κυρίως μέσα από άλλους δρόμους.

Η είδηση του θανάτου του Έλληνα της διεθνούς μουσικής, του βραβευμένου με Όσκαρ που έγινε γνωστός ως Vangelis, αποτελεί μεγάλη απώλεια για το χώρο της μουσικής όπου ζούσε στο Παρίσι εδώ και δεκαετίες, πάγωσε το διεθνές κοινό.

Ο  Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας στις 29 Μαρτίου 1943 και ήταν γνωστός διεθνώς ως Vangelis.

Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982. Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.                              

Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.

Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Νότια Κορέα – Ιαπωνία.