Η Ελλάδα γερνάει και οι κυβερνήσεις σιωπούν

Μειωμένη σε πληθυσμό και γερασμένη ηλικιακά είναι η Ελλάδα σύμφωνα και με τα στοιχεία της απογραφής του 2021 καθώς βρεθήκαμε λιγότεροι, με τον μόνιμο πληθυσμό να είναι πλέον στα 10.482.481, μειωμένος κατά 383.805 άτομα σε σχέση με την

απογραφή του 2011, δηλ κατά 3,5%.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν την πλειονότητα, καθώς ανέρχονται σε 5.357.232 άτομα δηλ το 51,4% του συνολικού πληθυσμού και υπερτερούν κατά 281.983 άτομα έναντι των ανδρών που είναι 5.075.249 άτομα ή 48,6%.
Γίνεται πλέον σαφές ότι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που καλείται να επιλύσει η χώρα μας από χθες, είναι το δημογραφικό. Ένα πρόβλημα με ανυπολόγιστες διαστάσεις καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι ξεκάθαρη όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας  τα οποία ανανεώνονται κάθε δέκα χρόνια.

Οι παράγοντες της υπογεννητικότητας είναι πολλοί και αλληλένδετοι μεταξύ τους με τελικό αποτέλεσμα να μην έχουμε νέες γεννήσεις, δηλαδή να μην ανανεώνεται ο πληθυσμός και στο σύνολό του, να γερνάει…

Μια πρώτη γεύση του προβλήματος την έχουν σίγουρα διαπιστώσει όσοι ζουν στην επαρχεία με το κλείσιμο αρκετών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, γιατί όπως γίνεται αντιληπτό όταν σε μια περιοχή τα παιδιά μειώνονται, κρίνεται ασύμφορο να λειτουργεί μια σχολική μονάδα, με αποτέλεσμα τα ελάχιστα παιδιά να μετακινούνται στο πλησιέστερο σχολείο της περιοχής.

Σταδιακά από τη δεκαετία του 1970 ο πληθυσμός της χώρας άρχισε να μειώνεται και σύμφωνα με τα στοιχεία την 1η Ιανουαρίου 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10,9 εκατομμύρια. Από τότε η Ελλάδα έχει μπει σε μια διαφορετικά κατάσταση με το φυσικό ισοζύγιο να γίνεται αρνητικό  που σημαίνει ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Παράλληλα η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό ισοζύγιο είναι κι αυτό αρνητικό καθώς πολλοί Έλληνες, κυρίως νεαρής ηλικίας, την προηγούμενη δεκαετία επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε χώρα του εξωτερικού.

Απ την άλλη, η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα και η ανάγκη για επαγγελματική καταξίωση οδήγησαν πολλά ζευγάρια στο να καθυστερούν στην απόκτηση του πρώτου παιδιού και να αναβάλλουν την απόκτηση δεύτερου.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι οικογένειες γίνονται ολοένα και μικρότερες, με τις περισσότερες γυναίκες να αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά, ή να επιλέγουν να γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Το 22,3% άνω των 65 ετών

Σύμφωνα με στοιχεία του 2021 η σύνθεση του πληθυσμού είναι αρκετά ανησυχητική με το 22,3 % να είναι άνω των 65 ετών και μόλις το 14,2% κάτω των 14 ετών.

Όπως γίνεται κατανοητό η αναζήτηση και η αξιοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης και για τα δύο φύλα δεν στηρίχτηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις και σε συνάρτηση με την υψηλή φορολογία, η κατάσταση διογκώθηκε, αφού εκ του αποτελέσματος καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδωσε ισχυρά κίνητρα στα ζευγάρια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αντίθετα το ελληνικό κράτος υπερφορολογεί όσους έχουν παιδιά σε σχέση με άλλες χώρες. Έτσι αντί να τους παρακινεί για να δημιουργούν οικογένειες και να κάνουν παιδιά, φροντίζει να τους «πνίγουν» οι φόροι και άλλοι να φεύγουν αναγκαστικά για το εξωτερικό.

                                                                    Από τη Νάντια Μανιάτη