Η ξηρασία αυξάνει την τιμή του ρεύματος 

Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την εφαρμογή των μέτρων

Κατ’ αρχάς τα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων εξοικονόμησης Ενέργειας. Με τα 40άρια να χτυπάνε αλύπητα, είναι προφανές ότι δύσκολα μπορεί ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση να χαμηλώσει τον κλιματισμό, όπως έχουν αποφασίσει, έστω σε εθελοντική βάση, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π. Στην πραγματικότητα, μόνο τα τσουχτερά τιμολόγια του ρεύματος μοιάζουν ικανά αυτήν τη στιγμή να “φρενάρουν” τη ζήτηση ενέργειας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν, όμως και ξηρασία, με δύο επιπτώσεις, που μάλλον έπιασαν στον ύπνο τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες. Η πρώτη έχει να κάνει με το “στέγνωμα” του Ρήνου, μέσω του οποίου διακινούνται περί τα 310 εκατομμύρια τόνοι αγαθών, μεταξύ των οποίων και καύσιμα. Η στάθμη του ποταμού έχει πέσει σε τέτοια επίπεδα, που τα πλοία για να μην “κολλήσουν” είναι κατά το 75% άδεια, με αποτέλεσμα αφενός να προκαλούνται νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αφετέρου το κόστος των μεταφορικών να ανεβαίνει περί τα 2 ευρώ ανά τόνο, κάθε ημέρα που περνά!

Η δεύτερη επίπτωση έχει να κάνει με την απρόσμενη ενεργειακή κρίση που χτύπησε τη Νορβηγία. Η χώρα των Βίκινγκς είχε την ευτυχία να καλύπτει σχεδόν το 90% των αναγκών ηλεκτροδότησης της, αξιοποιώντας τις υδροηλεκτρικές της μονάδες. Ο πρωτόγνωρα “στεγνός” Χειμώνας και η Άνοιξη “άδειασαν” τους αποταμιευτήρες της χώρας και η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση ήταν να “μαζέψει” τις εξαγωγές ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, που πόνταραν στη Νορβηγία για να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ρωσικό αέριο, κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια.

Στην παρούσα φάση, τα συμβόλαια για τη Γαλλία “δίνουν” τιμή ρεύματος ακόμα και πάνω από τα 1.000 ευρώ, ενώ στη Γερμανία που μέχρι πρότινος απολάμβανε προνομιακές τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος, οι τιμές ξεπερνούν τα 500 ευρώ!

Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή του ρεύματος σήμερα ανεβαίνει κατά 5,27% και φτάνει ξανά στα 395 ευρώ. Η μέση τιμή από την αρχή του μήνα διαμορφώνεται, πλέον, στα 372,17 ευρώ, δηλαδή 34 ευρώ υψηλότερα από το μέσο του Ιουλίου, που μέχρι τώρα ήταν ο “βαρύτερος” μήνας..