Λευκάδα, υπέροχη κι αρχοντική

Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με την  Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και τους Παξούς αποτελούν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Κοντά στη Λευκάδα βρίσκονται τα νησιά Κάλαμος, Καστός   και Μεγανήσι, γνωστά και ως Πριγκιποννήσια.

Από το 2011 με το πρόγραμμα  Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά εκτός του Μεγανησίου αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι τη Λευκάδα, ενώ το Μεγανήσι αποτελεί ξεχωριστό δήμο με έδρα το Κατωμέρι.   

Λόγω του ότι οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ’ εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων και μαζί με την Εύβοια είναι τα μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.

Το όνομά της το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού.

Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ’ τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ’ το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτά της για τον Φάωνα.

Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ’ τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ’ την πόλη και το οποίο αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης.                              

Η πόλη της Λευκάδας ήταν κτισμένη γύρω απ’ αυτό το κάστρο, αργότερα όμως οι Βενετοί τη μετέφεραν στη σημερινή της θέση.

Λίγο έξω απ’ την πόλη βρίσκεται το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας το οποίο αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Μέσα στην πόλη υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα απ’ την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται απ’ τις μεγαλύτερες και απ’ τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο.

Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών που οι ντόπιοι αποκαλούν Μποσκέτο, το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού όπως του Βαλαωρίτη, του Σικελιανού και άλλων οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.

 Ιστορία

Το 1797, η Γαλλία με αρχηγό τον Ναπολέων Βοναπάρτη καταλαμβάνει τη Λευκάδα, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα. Τα οικονομικά μέτρα των Γάλλων Δημοκρατικών όμως είναι αβάσταχτα για τους ντόπιους πολίτες και προκαλούν δυσαρέσκεια.

Το 1810, οι Βρετανοί κυριεύουν το νησί και μέχρι το 1814 έχουν καταλάβει όλα τα Επτάνησα. Τα αυστηρά μέτρα και οι αυταρχικοί νόμοι των Άγγλων όμως, έχουν ως συνέπεια τις αντιδράσεις των πολιτών με αποτέλεσμα να υπάρχουν επαναστάσεις και εξεγέρσεις, όπως εκείνη των Λευκαδιτών το 1819 που καταπολεμήθηκε με βιαιότητα και βαρβαρότητα.

Το 1864, η Λευκάδα μαζί με τα υπόλοιπα  Ιόνια νησιά, σύμφωνα με τις συνθήκες του 1863 και 1864, παραχωρούνται επίσημα στην Ελλάδα και τα Επτάνησα μετά από πολλούς αιώνες ξένων κατοχών είναι πλέον ελεύθερα.

Το 1963 ήταν που ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το Σκορπιό, μια μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι από το κοσμοπολιτικό Νυδρί το οποίο από τότε απέκτησε παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ’ όλη την υφήλιο. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής για να τιμήσουν τον Έλληνα εφοπλιστή, έχτισαν προς τιμήν του ένα άγαλμα το οποίο κοσμεί την πλατεία τους.