Η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η Σύρος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων, με πλούσια ιστορία και μοναδικά αξιοθέατα. είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων και στο παρελθόν γνώρισε εντυπωσιακή πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι η Ερμούπολη, μία πανέμορφη, αρχοντική πόλη, που όμοιά της δεν θα βρεις σε κανένα άλλο νησί της Ελλάδας. 

Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Προέρχεται από τη λέξη «Σουρ» που σήμαινε «βραχώδης» στα αρχαία Φοινικικά.

Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως «Συρίη», ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα, λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της.

Ξεχωρίζει για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις υπέροχες ακτές της.

Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κάσο, την Κρήτη  τη  Σμύρνη και το Αϊβαλί. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.

Ήδη το 1828 οι κάτοικοι της Ερμούπολης ανέρχονταν σε 14.000 περίπου συνθέτοντας το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, ενώ πολύ γρήγορα η Ερμούπολη έγινε το μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της ελεύθερης Ελλάδας, φτάνοντας το 1850 τις 20.000 κατοίκους και το 1889 τις 22.000.

Στο νησί υπάρχει μεγάλη Καθολική κοινότητα. Χαρακτηριστική είναι η αρμονική συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων, με τους μεικτούς γάμους να είναι συχνό φαινόμενο και τον κλήρο να συμμετέχει από κοινού σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Στη Σύρο, οι δύο εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα το Πάσχα κατά την ορθόδοξη ημερομηνία, με άδεια και τη σύμφωνη γνώμη του Πάπα της Ρώμης.

Στο νησί εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, στην οποία υπάγονται και τα νησιά Τήνος, Άνδρος, Κέα, Μήλος, Μύκονος, Δήλος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμω-λος, Κύθνος, Φολέγανδρος και Σίκινος.

Βρίσκονται αρκετοί σημαντικοί ναοί, όπως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος όπου βρίσκεται η μητρόπολη, η Κοίμηση της Θεοτόκου που περιέχει έργο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο Άγιος Νικόλαος, πολιούχος της Ερμούπολης, η Ανάστασηκ.ά.

Επίσης υπάρχει καθολικοί ναοί και ξωκλήσια σε όλες τις περιοχές του νησιού. Σημαντικότερος θεωρείται ο Άγιος Γεώργιος στην Άνω Σύρο και ο Άγιος Ιωάννης που χρονολογείται από το 1640.

Αποτελεί το γνωστότερο κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Με τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή Σύρου να έχει ιδρυθεί από το 1207.

Εκτός από τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές ο επισκέπτης θαυμάζει τα νεοκλασικά κτίρια και τα επιβλητικά αρχοντικά που είναι διάσπαρτα στο νησί.

Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμηματου Αιγαίου με πανέμορφες παραλίες, παραδοσιακούς οικισμούς, πλούσια φύση και υπέροχες τοπικές γεύσεις.

«Παραλία Αχλάδι»