Φθινοπωρινή εξόρμηση στη Χίο

Μοναδική στην καρδιά του Αιγαίου

Η Χίος είναι ένα υπέροχο νησί στο κεντρικό Αιγαίο που έχει καταφέρει να διατηρήσει την ομορφι΄’α της και κυρίως την ταυτότητά της. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τα Ψαρά, τα Αντίψαρα και τις Οινούσσες.

Η Χίος έχει μεγάλη απόδημη κοινότητα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Η μικρότερη απόσταση του νησιού από τις απέναντι ακτές της Μ. Ασίας είναι μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας, στο ύψος του Τσεσμέ.

Τα κύρια προϊόντα της είναι η χιώτικη μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για τη ναυτιλία της. Η πρωτεύουσα του νησιού, η πόλη Χίος, είναι γνωστή ως Χώρα και φημίζεται για τα μεσαιωνικά χωριά της, τους οικισμούς που είναι γνωστοί για τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά, τα γαλαζοπράσινα νερά της και τη μοναδική της τοπική κουζίνα.

Ονομασία Χίου

Το παλαιότερο όνομα του νησιού κατά τον Όμηρο ήταν Κίος ή Κέως, το οποίο είναι παραπλήσιο με το σημερινό. Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα «Χίος» προέρχεται από τη Χιόνη που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν νύμφη και κόρη του Οινοπίωνα, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο πρώτος κάτοικος και βασιλιάς του νησιού του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη στο νοτιότερο άκρο της Χίου και έμαθε στους κατοίκους του νησιού το εμπόριο, τη θάλασσα και πώς να καλλιεργούν τα αμπέλια.

Άλλοι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα προέρχεται από τον Χίο, γιο του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη γέννησή του έπεσε πολύ χιόνι. Κατά τον ιστορικό – γεωγράφο Ισίδωρο, οι Σύροι αποκαλούσαν Χίο τη μαστίχα.

Ο γεωγράφος Όλφερτ Ντάπερ (1635-1689) λέει ότι Chia σημαίνει όφις στη συριακή γλώσσα, εξ ου και το άλλο όνομα της Χίου Οφιούσα, το οποίο δόθηκε λόγω των πολλών φιδιών που είχε. Άλλο όνομα της Χίου ήταν Πιτυούσα, μάλλον λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν,  Αριούσα από το δέντρο «αριών», το οποίο είναι ένα είδος δρυός – πρίνου, Αιθάλη  και Αρέθουσα.

Προορισμός για 12 μήνες το χρόνο

Διακοπές στη Χίο σημαίνει εξερεύνηση, βουτιές σε βαθιά καταγάλανα νερά, μοναδικές γεύσεις και επαφή με την παράδοση. Το νησί είναι ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο, ενώ αν το επισκεφτείς το Πάσχα θα ζήσεις τη μοναδική εμπειρία του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο. 

Είναι διάσημη παγκοσμίως για την αποκλειστική παραγωγή μαστίχας και τα προϊόντα που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης  στα πανέμορφα Μαστιχοχώρια.

Αξιοθέατα

Η Χίος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολλά πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα, από τα πιο γνωστά είναι:

 • Ο Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού
 • Η Νέα Μονή Χίου
 • Η Δασκαλόπετρα
 • Το Ρημόκαστρο
 • Το Κάστρο της Χίου
 • Ο Ναός του Απόλλωνα στα Φανά
 • Ο Ανάβατος
 • Το Μουσείο Μαστίχας Χίου
 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου
 • Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου
 • Ο Ναός Αγίου Ισιδώρου
 • Ο Ναός Παναγίας Κρήνας
 • Το Ναυτικό Μουσείο Χίου
 • Το Σπήλαιο των Ολύμπων

Παραλίες στη Χίο

Η Χίος έχει περισσότερες  από 90 υπέροχες παραλίες σε μια ακτογραμμή που αγγίζει τα 213 χιλιόμετρα, πολλές από τις οποίες  παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Μαύρα Βόλια: Ίσως η πιο γνωστή και όμορφη παραλία της Χίου. Τα πεντακάθαρα, σκουρόχρωμα νερά, οι κατακόρυφοι ψηλοί βράχοι και τα μαύρα βότσαλα – προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης – συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά διαθέτει μία καντίνα.

Αγία Δύναμη: Μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Είναι ήσυχη, με γαλαζοπράσινα νερά, λευκή άμμο και βότσαλα. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε φρόντισε να έχεις μαζί τα απαραίτητα.

Αγία Μαρκέλλα: Μεγάλη εντυπωσιακή παραλία με σκουρόχρωμη άμμο, βαθιά, κρύα νερά και όμορφη θέα στα Ψαρά. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται δίπλα στην ακτή.

Αγία Φωτιά: Η δημοφιλής παραλία του ομώνυμου τουριστικού οικισμού. Έχει βότσαλα και βαθιά κρυστάλλινα νερά και είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και ταβέρνες. Στην παραλία μπορείς, επίσης, να κάνεις κανό και θαλάσσιο ποδήλατο κ.ά.