Κάστρο Μεθώνης, το στολίδι της Μεσσηνίας

Κάστρο Μεθώνης- Η σημασία του στο πέρασμα των αιώνων

Το Κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι από τα ωραιότερα του Ελλαδικού χώρου στη Μεσσηνία. Είναι από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον Ελληνικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα, τότε που η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι χριστιανοί στους Άγιους τόπους..

Οι Ενετοί πρωτοεμφανίζονται τον 11ο αιώνα, όταν αποκτούν προνόμια σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων τους σε διάφορες πόλεις-λιμάνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας μεταξύ των οποίων και η Μεθώνη. Με την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους το 1204 και την Δ΄ Σταυροφορία, η Μεθώνη θα δοκιμάσει την κυριαρχία τους. Η Φραγκοκρατία θα διαρκέσει ως το 1206, οπότε η Μεθώνη καταλαμβάνεται από τους Ενετούς και το 1209 έφτιαξαν το σημερινό κάστρο και το λιμάνι του τότε οικισμού.

Το κάστρο είναι κτισμένο στην χερσόνησο του Αγίου Νικολάου με μήκος 700 μέτρα, σε στρατηγική θέση, σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα.Τα τείχη διέθεταν πύργους ενώ η πύλη της ξηράς είχε και επιπρόσθετα οχυρωματικά έργα για μεγαλύτερη προστασία. Βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα και υπάρχει και το μικρό φρούριο Μπούρτζι που ενώνεται με αυτό μέσω μιας τεχνητής πέτρινης γέφυρας.

Το 1499 έγιναν από τους Ενετούς νέα οχυρωματικά έργα περιτειχίζοντας τον οικισμό της Μεθώνης. Την περίοδο αυτή πολιόρκησε το κάστρο ο Βαγιαζήτ, που χαρακτηριζόταν απόρθητο, αλλά από ένα λάθος της φρουράς οι Οθωμανοί μπήκαν στο κάστρο και το κατέλαβαν. Το 1770 κατά τα Ορλωφικά πολιορκήθηκε το κάστρο από τους Ρώσους χωρίς επιτυχία.

Η περίοδος ακμής του κάστρου τοποθετείται το13ο-15ο αι.

Τα κτίσματα

Στο κάστρο διατηρούνται διάφορα κτίσματα. Στο κεντρικό τμήμα γνωστό ως “πλατεία των όπλων” υπάρχει ο Ι.Ν Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Πλησίον αυτού και σε επαφή με το δυτικό τείχος υπάρχει τετράγωνο οικοδόμημα μικρών διαστάσεων με πυραμιδοειδή κάλυψη το οποίο χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη και χρονολογείται κατά την πρώτη Ενετική περίοδο.

Κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής του κάστρου σώζονται δύο οθωμανικά λουτρά τα οποία αποτελούνται από αίθουσες που η κάθε μία είχε διαφορετικές χρήσεις, όπως αποδυτήριο, χλιαρή αίθουσα και ζεστή αίθουσα. Σε κοντινή απόσταση διατηρείται η βάση του μιναρέ από ένα κατεστραμμένο τζαμί που χτίστηκε στη θέση μιας τρίκλιτης βασιλικής, ίσως πρόκειται για τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το Μπούρτζι αποτέλεσε τμήμα της θαλάσσιας οχύρωσης της Μεθώνης και εξυπηρέτησε διάφορους σκοπούς όπως, ως έδρα της φρουράς για τον έλεγχο του λιμανιού, ως φάρος, φυλακή, αλλά και καταφύγιο των κατοίκων σε περιόδους πολιορκίας κ.ά.

Βίντεο από haanity

Από την αρχαιότητα

Η Μεθώνη ήταν γνωστή με το όνομα Πήδασος και ο Όμηρος την αναφέρει ως μία από τις επτά πόλεις που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη (στ. Ιλιάδας, Ι 149-153).

Στην διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το κάστρο της Μεθώνης δεν κατελήφθη από τους Έλληνες επαναστάτες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους. Το 1825 αποβιβάστηκε στο λιμάνι ο Ιμπραήμ και εγκαταστάθηκε στο κάστρο, το οποίο έγινε ορμητήριο των Αιγυπτίων κατά την διάρκεια της εκστρατείας τους στην Πελοπόννησο. Οι Αιγύπτιοι θα παραδοθούν αμαχητί το 1828 στο γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του οποίου ηγείτο ο στρατηγός Μαιζών. Ο οικισμός τότε μεταφέρεται έξω από τα  τείχη και γίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης με αποτέλεσμα το κάστρο να ερημώσει.