Ονοματοδοσία καιρικών φαινομένων

Πώς προέκυψε η ονοματοδοσία των φαινομένων  από την ΕΜΥ

Τα ονόματα των καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα έκαναν την εμφάνιση τους στην αρχή του 2017 με την έλευση ενός χαμηλού βαρομετρικού που ονομάστηκε, Αριάδνη.                                                                                                Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας, όμως ξέρουμε  ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είναι βέβαιο ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας, θα έχουν συγκεκριμένα ονόματα αρχίζοντας από την «Αθηνά» και καταλήγοντας στο «Ζέφυρο».

Η ονοματοδοσία προέκυψε από τη συνεργασία των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Κάθε μια από τις τρεις χώρες συνέβαλε με τα δικά της ονόματα ώστε να καταρτιστεί μια κοινή αλφαβητική ονομασία των φαινομένων.                                                                                              Η «Athina» είναι ελληνική πρόταση, ο « Ballos» που ακολουθείγια το επόμενο καιρικό φαινόμενο είναι κυπριακή πρόταση και η «Carlem» ισραηλινή κ.ο.κ.

 Το βασικό κριτήριο ήταν οι ονομασίες να γίνονται εύκολα κατανοητές και να είναι εύληπτες. Προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν να ήταν και δισύλλαβες ώστε να ανταποκρίνονται πιο πιστά στα παραπάνω κριτήρια, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μανώλης Αναδρανιστάκης, υποδιοικητής της ΕΜΥ και υπεύθυνος της ομάδας που επέλεξε τις ελληνικές προτάσεις.

Η ονοματοδοσία των καιρικών φαινομένων ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περάσει στη συνέχεια στην Ευρώπη και ασφαλώς και στη χώρα μας. Ο σκοπός είναι να βοηθηθεί η Πολιτική Προστασία και οι υπόλοιποι φορείς ώστε να μπορούν αν επικοινωνούν και να συντονίζονται πιο εύκολα. «Η ονοματοδοσία μας κάνει να μιλάμε την ίδια γλώσσα, τονίζει ο κ. Αναδρανιστάκης.

Τα ονόματα που θα ακολουθήσουν μετά την Αθηνά

Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ, θα έχει εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής.                                                                                         

Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων θα αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο των εξής ονομάτων: Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Fuad, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin και Zefyros.

Η συνεργασία των Ομάδων πολύτιμο εργαλείο

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συγκροτούν την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου, ενώ την Ομάδα Νοτιοδυτικής Ευρώπης συγκροτούν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Στην Ομάδα Δυτικής Ευρώπης μετέχουν η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Ολλανδία.

Στην ομάδα της βόρειας Ευρώπης η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία, της Κεντρικής Ευρώπης η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, της Κεντρικής Μεσογείου η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Μάλτα.

Στα σκαριά είναι, στο μεταξύ, η Ομάδα Βορειανατολικής Ευρώπης με τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Λετονία και τη Λιθουανία και Ανατολικής Ευρώπης με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και τη Σερβία.

Δεν είναι όμως μόνο η ονοματοδοσία το αντικείμενο εργασίας αυτών των ομάδων. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η συνεργασία και η εβδομαδιαία ανταλλαγή απόψεων. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία αυτής της συνεργασίας, καθώς η κλιματική κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της απειλώντας τον πλανήτη. Πολλά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνδέονται ευθέως πλέον από τις ειδικούς με την κλιματική κρίση και από αυτήν την άποψη ο συντονισμός ανάμεσα στις υπηρεσίες αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης και διαχείρισης του φαινομένου.