Πόρος, η «Βενετία του Σαρωνικού»

Πόρος, ένα νησί, γένους αρσενικού !

ΦΩΤΟ: Vlahos Vaggelis 

Σε απόσταση αναπνοής από την Αττική βρίσκεται ο Πόρος, το μοναδικό κατοικημένο νησί στην Ελλάδα, γένους αρσενικού. Υπάρχει βέβαια και ο Σκορπιός στο Ιόνιο, αλλά δεν κατοικείται μόνιμα.   

Ο Πόρος βρίσκεται στον κόλπο του Σαρωνικού και η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Έχει 3.993 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και απέχει μόλις 10 λεπτά από την ακτή της Πελοποννήσου και το χωριό  Γαλατάς της Τροιζηνίας και είναι ένας δημοφιλής προορισμός αποδράσεων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο νησιά, την Σφαιρία και την  Καλαυρία, τα οποία χωρίζει ένα πολύ μικρό κανάλι θάλασσας αμέσως μετά το Ναύσταθμο.

Η καλύτερη εποχή για να πας στον Πόρο είναι η άνοιξη για να επισκεφθείς το λεμονοδάσος με τα ανθισμένα εσπεριδοειδή που πλημμυρίζουν τον αέρα με μεθυστικές ευωδιές. Αν και βρίσκεται απέναντι στο Γαλατά, διοικητικά ανήκει στον Πόρο. Είναι γνωστό ότι από το 18ο αιώνα γίνονταν εξαγωγές λεμονιών στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη κ.ά.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα ενιαίο δάσος, αλλά εκατοντάδες ιδιοκτησίες και όλες μαζί δημιουργούν το περίφημο και ξακουστό λεμονοδάσος.  Ο συγκεκριμένος τόπος ενέπνευσε τον Κοσμά Πολίτη που το  1931 έγραψε το μυθιστόρημα “Λεμονοδάσος” που μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη το 1978.

Τα αξιοθέατα του νησιού

Αντικρίζοντας αρχικά το νησί θα σε μαγέψει η αρχιτεκτονική του, η αρχοντιά και η φινέτσα του με τα υπέροχα ασβεστωμένα νεοκλασικά και τις ανθισμένες μπουκαµβίλιες. Αν και τόσο μικρό είναι γεμάτο ομορφιές, αξιοθέατα και ιστορία. Το ιστορικό ρολόι στην κορυφή του λόφου αποτελεί σήµα κατατεθέν του Πόρου από το 1927.

Φωτο: Qweasdqwe 

Τα γραφικά σοκάκια σε οδηγούν σε όµορφες πλατείες, µε πιο ονοµαστή την πλατεία Κορυζή, όπου αξίζει µια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο µε εκθέµατα από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας και αρχαία ναυάγια. Στην πλατεία Δηµαρχείου θα δεις και τη µαρµάρινη κρήνη µε το γλυπτό δελφινιού τυλιγµένου γύρω από τρίαινα. Και ο φάρος με την υπέροχη θέα.

Ο φάρος της Ντάνας.

ΦΩΤΟ Sergios Melachroinos 

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο Πόρος κατοικείται από την Εποχή του Ορείχαλκου. Οι τάφοι στο νησί χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή Περίοδο και τα ανθρώπινα κτίσματα υπάρχουν σε αυτό τουλάχιστον από το 1000 π.Χ.

Μετά την Επανάσταση του 1821, στον Πόρο δημιουργήθηκε ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Πόρος φιλοξένησε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως την ταινία «Τύφλα να’ χει ο Μάρλον Μπράντο», με το μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο, στον Πόρο γυρίστηκαν κάποιες σκηνές από την ταινία “Η Αλίκη στο Ναυτικό” κ.α.