Η κακοποίηση είναι γένους αρσενικού

Η κακοποίηση είναι γένους αρσενικού με θύματα κυρίως τα αγόρια ηλικίας 0-6 ετών – Και με δράστες συνήθως, από το οικείο περιβάλλον.

Είναι η υπόθεση της διπλανής πόρτας που κανείς δεν ξέρει τί συμβαίνει μέσα…

Είναι το παιδί που το αφήνουν οι γονείς του σε οικεία πρόσωπα εμπιστοσύνης..

Κάποιες φορές είναι και οι ίδιοι οι γονείς – καλά διαβάσατε- οι γονείς τέρατα που κάνουν παιδιά και τα εκθέτουν οι ίδιοι σε κινδύνους και είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για τη σωματική, την ψυχολογική και τη σεξουαλική κακοποίησή τους.   

Το 2020 στο Χαμόγελο του Παιδιού, καταγγέλθηκαν σχεδόν 1150 υποθέσεις που αφορούσαν γύρω στα 1500 παιδιά που δέχτηκαν κακοποίηση κυρίως  αγόρια με τα περισσότερα θύματα να είναι έως 6 ετών.

Μωρά και νήπια, ψυχούλες και κορμάκια απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε κινδύνους, ακόμη και από τα πρόσωπα που εμπιστεύονται.   

Φανταστείτε το ψυχικό κόστος για ένα παιδάκι όταν χάσει την εμπιστοσύνη από το πρόσωπο που αγαπά και νιώθει κοντά του…

Τί αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ενηλικίωσή του, τί κενά και τί επιπτώσεις θα δημιουργήσει στη διάρκεια της ζωής του…

Και από την άλλη, πόσος κόπος απαιτείται από τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας για να το καταφέρουν να μιλήσει και να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους, αν τους εμπιστευτεί…

 Η οικονομική και υγειονομική κρίση με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μεγαλώνει και αυξάνει την παιδική κακοποίηση γιατί η απομόνωση και η παραμονή στο σπίτι διογκώνει την κατάσταση λόγω αύξησης της χρήσης του διαδικτύου όπου ο δράστης «αλιεύει» υποψήφια θύματα.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο αριθμός των ιστοσελίδων με παιδοπορνογραφικό υλικό αυξάνεται συνεχώς με τα παιδιά να παραμένουν στο στόχαστρο των εκμεταλλευτών και διεφθαρμένων παιδόφιλων και να είναι εκτεθειμένα στο διαδίκτυο και τον «σεξουαλικό τουρισμό», όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη που χιλιάδες παιδιά εκδίδονται σε συνταξιούχους της Δύσης που αρέσκονται στην παιδοφιλία.

Προωθούνται αλλαγές

Οι νέες ανάγκες της κοινωνίας και η παλαιότητα της νομοθεσίας που εφαρμόζεται καλούν το αρμόδιο υπουργείο να εκσυγχρονιστεί και να τροποποιήσει καίρια σημεία που θα συμβάλλουν στην προστασία των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Οι πολλές καταγγελίες που έρχονται στο φως και αφορούν παιδιά και εφήβους ήταν η αφορμή αφύπνισης της Δικαιοσύνης που ανέλαβε δράση και προωθεί ανάλογο νομοσχέδιο, με βασικό άξονα την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών τρόπων με σκοπό να αποφευχθεί η είσοδός τους σε δικαστήριο και η παραμονή τους σε ίδρυμα αλλά να έχουν τη δυνατότητα  φιλικής συνομιλίας σε ειδικό χώρο με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και να εξασφαλιστεί η διαμονή τους μαζί με τις οικογένειές τους μέχρι να ανακάμψουν και να ενταχθούν πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Ο ακριβής αριθμός των κακοποιημένων παιδιών παραμένει άγνωστος σε παγκόσμιο επίπεδο και σχεδόν κάθε μέρα ένα περιστατικό που αφορά παιδική και εφηβική κακοποίηση, βγαίνει στο φως της δημοσιότητας.

Τραγικές ιστορίες με θύματα μωρά, νήπια, παιδιά και εφήβους που όσο κι αν προκαλούν συγκίνηση και πόνο, νομίζω ότι κυριαρχεί η οργή και η αηδία για τους δράστες. Τους δράστες που αποτελούν κι αυτοί κομμάτι της κοινωνίας μας, ζουν ανάμεσά μας και  πολλές φορές τους γνωρίζουμε…

                                                                                               Από τη Νάντια Μανιάτη