Μεγάλη αύξηση στις γεννήσεις διδύμων

1 στα 42 παιδιά που γεννιούνται παγκοσμίως είναι δίδυμο                                            

Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν οι γεννήσεις διδύμων καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς σήμερα γεννιούνται περισσότερα δίδυμα παιδιά στον κόσμο από ότι στο παρελθόν.   

Στην πρώτη ολοκληρωμένη διεθνή μελέτη για το θέμα, περίπου 1,6 εκατομμύρια δίδυμοι γεννιούνται πλέον το χρόνο στον κόσμο και ένα στα 42 παιδιά που γεννιέται, είναι δίδυμο. Αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο θα διαπιστώσουμε ότι από τη δεκαετία του 1980  τα ποσοστά των γεννήσεων διδύμων στο σύνολο των γεννήσεων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο, από εννέα σε 12 ανά 1.000 τοκετούς μέσα στα τελευταία 45-50 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή δημογραφίας Κρίστιαν Μόντεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 165 χώρες που καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού.  Η αύξηση διδύμων μετά τη δεκαετία του 1980 εκτιμάται σε 71% στη Βόρεια Αμερική, 60% στην Ευρώπη και 32% στην Ασία. Μόνο στη Νότια Αμερική δεν αυξάνονται οι γεννήσεις διδύμων.

Πού οφείλεται η αύξηση των διδύμων

Η μελέτη εκτιμά ότι μια βασική αιτία για την αύξηση των διδύμων είναι η χρήση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που άρχισε να εφαρμόζεται μετά τη δεκαετία του 1970, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η τεχνητή σπερματέγχυση κ.α.                                                                                                                    

Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει ότι στην προσπάθεια απόκτησης παιδιού, οι κλινικές γονιμότητας για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τουλάχιστον ενός εμβρύου συχνά μεταφέρουν ταυτόχρονα στη μητέρα δύο, ή περισσότερα έμβρυα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα γέννησης διδύμων ή τριδύμων.                                                                                                            

Μια άλλη αιτία είναι η καθυστέρηση του χρόνου απόκτησης παιδιών σε πολλές χώρες κυρίως του δυτικού κόσμου, καθώς προέχει η επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι, η πιθανότητα διδύμων αυξάνει όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία της μητέρας, όπως και η αυξημένη χρήση αντισυλληπτικών και η γενικότερη μείωση της γονιμότητας στα ζευγάρια παίζουν ρόλο στο να αυξηθεί η πιθανότητα γέννησης διδύμων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της διαχρονικής αύξησης των διδύμων παγκοσμίως προέρχεται από τους διζυγωτικούς διδύμους, δηλαδή μη πανομοιότυπους διδύμους γεννημένους από δύο διαφορετικά ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί ταυτόχρονα. Μικρή είναι η αύξηση στους πανομοιότυπους μονοζυγωτικούς (από το ίδιο ωάριο), το ποσοστό των οποίων έχει παραμείνει σχεδόν σταθερό στις περίπου τέσσερις γεννήσεις ανά 1.000 τοκετούς.