Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση με την Τουρκία

Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί απόπειρα σφετερισμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική και κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Δεν έχουμε, όμως, ψευδαισθήσεις. Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να μην αποδέχεται τους βασικούς κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς και, παράλληλα, καλλιεργεί μία επιθετική ρητορική, η οποία βαίνει πολύ πέραν αυτού που θα μπορούσε να είναι διπλωματικά αποδεκτό», προσέθεσε και υπογράμμισε: «Δεν θα πέσουμε, όμως, στην παγίδα να αντιδράσουμε σπασμωδικά. Βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, οικοδομούμε συμμαχίες με φίλους και εταίρους και ενισχύουμε τη δύναμη αποτροπής μας».                                                                                                Ο κ. Δένδιας μίλησε για τη συνθήκη της Λωζάνης, το Κυπριακό και πολλά άλλα φλέγοντα ζητήματα, στα οποία ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας αλλά και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία καλεί να πάρει θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ανατρέξουμε στο παρελθόν διαπιστώνουμε ότι η διπλωματική στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να παίρνει θέση έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας απέναντι στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις της.

Tags:

Υπουργείο εξωτερικών

Αιγαίο

Δένδιας