Πεδίο μάχης η Ευρώπη για τα αυστηρά μέτρα

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι πολίτες για τα lockdown

Μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, αλλά και έκρηξη βίαιων επεισοδίων βρίσκονται σε εξέλιξη σε πόλεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, ακόμη και lockdown, για την ανάσχεση της πανδημίας.

Στη Ρώμη η διαδήλωση του Σαββάτου εντυπωσίασε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ η New York Times αναπαρήγαγε τα τηλεοπτικά πλάνα από την Ιταλική πρωτεύουσα.

Στην Ολλανδία οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία κυριάρχησαν με τις ολλανδικές δυνάμεις επιβολής της τάξης να χρησιμοποιούν αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βιέννη αλλά και στη γειτονική Κροατία.

Η κατάσταση επιδεινώνεται

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για την αύξηση τω κρουσμάτων  κορονοϊού  στην  Ευρώπη, και πολλές χώρες να παίρνουν εκ νέου αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, αυξάνονται οι αντιδράσεις αλλά και τα επεισόδια. 

Πολλές κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο επιβάλλουν νέους περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μολύνσεις.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε, δήλωσε στο BBC ότι εάν δεν γίνουν αυστηρότεροι τα μέτρα σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγραφούν μισό εκατομμύριο περισσότεροι θάνατοι μέχρι την επόμενη άνοιξη και πρόσθεσε  «Ο Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στην ήπειρο μας. Προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον ιό  πρέπει να εμβολιαστούμε, να φοράμε μάσκες και να χρησιμοποιούμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Κι ενώ η Ευρώπη μοιάζει με «καμίνι που βράζει και χύνεται» οι γαλλικές αρχές στέλνουν ενισχύσεις στη Γουαδελούπη για να καταπνίξουν την εξέγερση των κατοίκων. Οι εξεγερμένοι προέβησαν σε λεηλασίες καταστημάτων ενώ πυρπόλησαν επιχειρήσεις και δεκάδες μαγαζιά. Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin της Γαλλία ανέφερε πως σε ορισμένες περιπτώσεις πολίτες  που συμμετείχαν στις ταραχές χρησιμοποίησαν «πραγματικά πυρομαχικά» κατά της αστυνομίας, χωρίς να δοθούν διευκρινήσεις για την κατηγορία των «πυρομαχικών» που χρησιμοποιήθηκαν.