Η λίμνη που «υπάρχει» μόνο το χειμώνα και εντυπωσιάζει

Ποια είναι η λίμνη της Ελλάδας που «υπάρχει» μόνο το χειμώνα…

Από τη μία βουνά, ποτάμια, λίμνες και ακτές που είναι φημισμένες και έχουν διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη λιγότερο γνωστά μέρη που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας που έχει τόσες κρυμμένες ομορφιές και ιδιαιτερότητες. Ένα από τα παράξενα της Ελλάδας είναι και η Ασπρόλιμνη η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να «υπάρχει» μόνο το χειμώνα.  Πρόκειται για τη λίμνη που βρίσκεται στη Λήμνο και παρουσιάζει εξαιρετικό ε νδιαφέρον από πολίτες και επιστήμονες.

Η Ασπρόλιμνη στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Λήμνου, πρόκειται για τη μικρότερη από τις τρεις λίμνες που αποτελούν έναν ενιαίο υδροβιότοπο στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Οι εικόνες κάθε εποχή του χρόνου είναι εντελώς διαφορετικές και αυτό είναι το πιο συναρπαστικό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τους χειμερινούς μήνες στα νερά της λίμνης βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες είδη πουλιών που περνούν από το σημείο κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι όπως αγριόχηνες, ερωδιοί, αλκυόνες, χαλκόκοτες, ακόμα και πυκνά σμήνη από ροζ φλαμίνγκο!

Αυτό που κάνει την Ασπρολίμνη αλλά και την Χορταρολίμνη που βρίσκεται εκεί να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι… δεν υπάρχουν. Το νερό της Ασπρόλιμνης είναι υφάλμυρο με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να ξεραίνεται. Έτσι αντί για νερό ένα παχύ στρώμα αλατιού απομένει στην επιφάνειά της και δημιουργείται ένα εκτεταμένο και εντυπωσιακό αλιπέδιο.

Η Ασπρόλιμνη έχει έκταση 500 στρεμμάτων και αυτό το μοναδικό φαινόμενο που στην ουσία την… εξαφανίζει το καλοκαίρι και την κάνει ένα μικρό αξιοθέατο στη Λήμνο. Ο υδροβιότοπος Χορταρόλιμνης – Ασπρόλιμνης – Αλυκής στη Λήμνο θεωρούνται, ωστόσο, ούτως ή άλλως εξαιρετικής επιστημονικής  και οικολογικής σπουδαιότητας, με αποτέλεσμα επιστήμονες και απλοί πολίτες να φτάνουν εκεί για να θαυμάσουν το κάλλος του υδροβιότοπου ή της ξεραμένης λίμνης, όπως αναφέρει το exploring Greecetv, ανάλογα την εποχή που την επισκέπτονται.