Ωρίων, ο αστερισμός της τύχης, του πλούτου και του θυμού

Ωρίων – ο αστερισμός του κυνηγού

Από τη Θέκλα Μεταξά

Αστρολόγο-συγγραφέα

Λίγο πριν μας εγκαταλείψει ο Νοέμβριος, συγκεκριμένα στις 28 το απόγευμα και ώρα 5.30, τα αστέρια του γιγαντιαίου αστερισμού του Ωρίωνα, θα καταλάβουν τον 1ο και τον 2ο ηλιακό οίκο του ωροσκοπίου, ενώ την ίδια νύχτα η Αφροδίτη θα βρίσκεται στην πιο φωτεινή της φάση.

Ποιος είναι ο γιγάντιος κυνηγός Ωρίων;

Ο Ωρίων είναι ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς. Βρίσκεται στον Ουράνιο Ισημερινό και για τον λόγο αυτόν είναι ορατός από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης. Μεσουρανεί τον χειμώνα, αλλά είναι ικανοποιητικά ορατός και από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Εκτός από τους αστερισμούς του Μεγάλου και του Μικρού Κυνός, γειτονεύει με τον Ταύρο και τους Διδύμους. Δημιουργήθηκε πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, κι έτσι είχαν την ευκαιρία πολλοί πολιτισμοί να τον παρατηρήσουν. Υπάρχουν 3 βασικά αστέρια που βρίσκονται στην ζώνη του Ωρίωνα, το Mintaka, το Alnilam και το Alnitak. Υπάρχουν άλλα 4 αστέρια που δίνουν το σχήμα σ’ αυτόν τον αστερισμό, και είναι τα Betelguese, Bellatrix, Saiph και Rigel, ενώ ανάμεσα στην ζώνη και στα πόδια του αστερισμού βρίσκουμε το περίφημο νεφέλωμα (Orion nebula).

Ο Betelguese είναι ένας κόκκινος σούπερ γίγαντας, έχει 20 ηλιακές μάζες, βρίσκεται 570 έτη φωτός μακρυά, είναι το 9ο σε λαμπρότητα αστέρι στον ουρανό και έχει ηλικία 10 εκατομμυρίων ετών. Ένας άλλος σούπερ γίγαντας, είναι ο γαλάζιος Rigel, που έχει 17 ηλιακές μάζες, βρίσκεται 770 έτη φωτός μακριά, είναι το 6ο σε λαμπρότητα αστέρι, και δεν γνωρίζουμε την ηλικία του. Αστέρια με τόσο πυκνή μάζα ζουν γρήγορα και κάποια στιγμή πεθαίνουν. Ο Rigel είναι 40.000 φορές πιο φωτεινός από τον Ήλιο μας, ο πιο εντυπωσιακός όμως είναι ο Betelguese, που είναι 950 φορές μεγαλύτερος από τον Ήλιο μας!!!Ο Betelguese είναι πολύ ηλικιωμένος και προβλέπεται ότι θα εκραγεί λόγω της πυκνής του μάζας σχηματίζοντας ένα σούπερ νόβα, αφήνοντας πίσω του μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων πολύ πιο λαμπερό από μια πανσέληνο.

Η ιστορία του Ωρίωνα

Ο Ωρίων έχει μεγάλη ιστορία. Κατά τη μυθολογία ήταν ένας όμορφος γίγαντας, προικισμένος με την ικανότητα να περπατάει στο νερό, χάρισμα που του είχε δώσει ο πατέρας του ο Ποσειδώνας. Ήταν κυνηγός και σύντροφος της θεάς Αρτέμιδος. Κάποιος μύθος λέει, ότι ο Απόλλων, ο αδελφός της Αρτέμιδος, που ήταν δυσαρεστημένος από τη σχέση αυτή της αδελφής του, μεταχειρίστηκε ένα τέχνασμα για να βγάλει τον Ωρίωνα από τη μέση, εμπλέκοντας στην υπόθεση αυτή και την αδελφή του Αρτέμιδα. Όταν η Άρτεμις κατάλαβε ότι εν αγνοία της είχε σκοτώσει τον Ωρίωνα , τον τοποθέτησε για πάντα στον ουρανό.

Ένας άλλος μύθος λέει ότι ο Ωρίων υπηρετούσε το βασιλιά Οινοπίωνα στη Χίο σαν κυνηγός, όταν ερωτεύτηκε και βίασε την κόρη του Μερόπη. Ο βασιλιάς για να τον τιμωρήσει τον τύφλωσε και τον εξόρισε. Ο Ωρίων ζήτησε βοήθεια από τον πατέρα του Ποσειδώνα, ο οποίος τον έστειλε στην Λήμνο, όπου με την βοήθεια του Ηφαίστου και του Θεού Απόλλωνα αποκαταστάθηκε η όρασή του. Ξαναγύρισε για να σκοτώσει τον Οινοπίωνα, αλλά εκείνος είχε προλάβει να κρυφτεί στα έγκατα της γης.

Ο Ωρίων και η Αίγυπτος

Κάθε μια από τις πυραμίδες της Γκίζα της Αιγύπτου,  αντιστοιχεί σε ένα από τα τρία αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα, ανάλογα με τη λαμπρότητά του καθενός. Υπάρχει όμως και μια ολόκληρη σειρά από αντιστοιχίες ανάμεσα στους γήινους και τους ουράνιους σχηματισμούς. Το σχήμα του Νείλου στην περιοχή των πυραμίδων μοιάζει πάρα πολύ με τον Γαλαξία στην περιοχή της ζώνης του Ωρίωνα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν το Γαλαξία «Νείλο ποταμό».  Ο προσανατολισμός των τριών πυραμίδων ως προς το Νείλο είναι ίδιος με τον προσανατολισμό των τριών αστεριών της ζώνης του Ωρίωνα ως προς το Γαλαξία.

Η γωνία της ευθείας των πυραμίδων με το γήινο μεσημβρινό είναι 45ο και κάτι τέτοιο ισχύει με τα αστέρια της ζώνης που σχηματίζουν γωνία 45ο με τον ουράνιο μεσημβρινό. Αυτή η σχέση, σήμερα δεν είναι ακριβής, οι μετρήσεις όμως έδειξαν ότι αυτή η ακρίβεια στις μοίρες της γωνίας υπήρχε 10.500 χρόνια π.χ.χ. !!!

Σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με τον Ωρίωνα

Η δολοφονία του διαδόχου του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου στο Σεράγεβο, που σήμανε την έναρξη του α’ παγκόσμιου πολέμου έγινε κάτω από την επιρροή του Κρόνου και του αστέρα Alnitak στις 28 Ιανουαρίου του 1914.

Η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία την 1η Αυγούστου του 1914 κάτω από την επιρροή του Κρόνου και του Betelguese.

Κάτω από την ίδια επιρροή στις 4 Αυγούστου του 1914, η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία.

Η επίθεση των Γιαπωνέζων στο Περλ Χάρμπορ, που σήμανε την έναρξη πολέμου, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 έγινε κάτω από την επιρροή του Δία και του Rigel.

Η απόβαση στη Νορμανδία έγινε στις 6 Ιουνίου του 1944 κάτω από την επιρροή του Κρόνου και του Betelguese.

Στις 6 Απριλίου του 1896 ξαναρχίζουν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα, κάτω από την επιρροή του Πλούτωνα με το αστέρι Tabit, και του Ποσειδώνα με το αστέρι Rigel.

Στις 6 Αυγούστου του 1945 βομβαρδίζεται η Χιροσίμα κάτω από την επιρροή του Ουρανού και του Rigel.

Όταν ανατέλλει ο Ωρίων, φέρνει καλή τύχη, αξιώματα, πλούτη και τιμές, συνδέεται όμως και με στρατιωτικές επιχειρήσεις, θυμό, αγωνία, μεγαλοψυχία, θάρρος, και δυστυχώς αιματοχυσίες. Όλα τα «καλά» δώρα λοιπόν μας φέρνει ο Ωρίων, λίγο πριν την  εκπνοή του Νοεμβρίου, και τον ερχομό του τελευταίου μήνα του έτους. 

Tag:

Θέκλα Μεταξά