Συναγερμός από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Η Ευρώπη μπλοκάρει τις αφίξεις από νότια Αφρική

Μέτρα από Βρετανία, Γερμανία και Ισραήλ, στο οποίο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, τα σύνορά της κλείνει και η Ιταλία σε ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ για να λάβει αποφάσεις.  

Τρόμο έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική.                                                                                                                             Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η παραλλαγή αυτή, η αποκαλούμενη B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι δραματικά διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, στο οποίο βασίστηκαν τα εμβόλια για την Covid-19.

Γιατί τρομάζει τόσο πολύ τους επιστήμονες

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

Tags:  ΠΟΥ , ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ, ΕΜΒΟΛΙΟ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ