Η Αφγανή που ξεκινά νέα ζωή στην Ιταλία

Έγινε εξώφυλλο του National Geographic το 1985 και σήμερα βρήκε καταφύγιο στην Ιταλία

Η Σαρμπάτ Γκουλά, το κορίτσι σύμβολο μετά από το εξώφυλλο του National Geographic το 1985 με καταγωγή από το Αφγανιστάν βρήκε καταφύγιο στην Ιταλία έχοντας διαφύγει από τους Ταλιμπάν.

Η Γκουλά έγινε το πρόσωπο του πολέμου στο Αφγανιστάν όταν τα διαπεραστικά πράσινα μάτια της απαθανατίστηκαν σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε σε καταυλισμό προσφύγων στο Πακιστάν, όταν εκείνη ήταν μόλις 12 χρονών.  Χρόνια αργότερα, η Γκουλά συνελήφθη στο Πακιστάν και συγκεκριμένα το 2016, επειδή ζούσε στη χώρα με πλαστά έγγραφα και απελάθηκε στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο, Αφγανιστάν.

Τότε και τώρα

Μετά από αίτημά της βρήκε καταφύγιο στην Ιταλία

Σήμερα είναι χήρα μητέρα τεσσάρων παιδιών και  βρήκε επιτέλους το ασφαλές καταφύγιό της αφότου έφτασε στην Ιταλία στο πλαίσιο μεταφοράς Αφγανών μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, όπως δήλωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι  είπε ότι η Ιταλία οργάνωσε την απομάκρυνση της Γκουλά αφότου ζήτησε να τη βοηθήσουν να φύγει από τη χώρα και τώρα η πολιτεία θα βοηθήσει να ενσωματωθεί με τη ζωή της Ιταλίας.

Η Γκουλά απέκτησε παγκόσμια φήμη το 1984 ως πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, όταν μετά τον πόλεμο η φωτογραφία της από τον φωτογράφο Στιβ ΜακΚάρι,  δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του National Geographic. Μια αναλυτής του FBI, ένας γλύπτης του ιατροδικαστικού τμήματος και ο εφευρέτης της αναγνώρισης της ίριδας επαλήθευσαν την ταυτότητά της, ανέφερε τότε το National  Geographic.

Η σύλληψη στο Πακιστάν

To 2014, εμφανίστηκε στο Πακιστάν, αλλά κρύφτηκε όταν οι Αρχές την κατηγόρησαν πως αγόρασε πλαστή πακιστανική ταυτότητα σε μια προσπάθεια να ζήσει στη χώρα. Συνελήφθη το 2016 και το πακιστανικό δικαστήριο διέταξε την απέλασή της πίσω στο Αφγανιστάν.

Η αναλφάβητη μητέρα τεσσάρων παιδιών, τώρα στα 49 της, καταδικάστηκε επίσης σε 15 ημέρες φυλάκιση και πρόστιμο 110.000 πακιστανικών ρουπίων (περίπου 950 ευρώ).Η Γκουλά και τα παιδιά της παραδόθηκαν στις αφγανικές αρχές στο συνοριακό πέρασμα του Τόρκαμ, κοντά στην Πεσαβάρ του Πακιστάν. Έδειχνε εμφανώς δυστυχισμένη και πριν περάσει, γύρισε μια τελευταία φορά για να κοιτάξει πίσω της το Πακιστάν, το εδώ και πολλά χρόνια σπίτι της και ψιθύρισε καλές ευχές για τον πακιστανικό λαό, σύμφωνα με δύο τελωνειακούς υπαλλήλους.

Η ιστορία της διάσημης φωτογραφίας

Ο φωτογράφος θυμάται τη στιγμή της λήψης «Το στρατόπεδο προσφύγων στο Πακιστάν ήταν μια θάλασσα από σκηνές. Μέσα στη σκηνή σχολείο, την είδε για πρώτη φορά. Βλέποντας την ντροπή και το φόβο στα μάτια της την πλησίασε τελευταία και εκείνη τον άφησε να τη φωτογραφίσει. «Δεν πίστευα ότι η φωτογραφία του κοριτσιού θα ήταν διαφορετική από όσες άλλες τράβηξα εκείνη τη μέρα» εξηγεί ο Μακ Κάρι, καθώς θυμάται με νοσταλγία εκείνο το πρωί του 1984 που τραβούσε φωτογραφίες από τη ζωή των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν.

Ήταν από εκείνες τις εικόνες που σε άγγιζαν κατευθείαν στην καρδιά, και τον Ιούνιο του 1985 έγινε εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic. Τα μάτια της είναι πράσινη θάλασσα, ωστόσο δείχνουν κουρασμένα και μέσα σε αυτά μπορεί κανείς να διαβάσει την τραγωδία μιας φυλής στραγγισμένης από τον πόλεμο. Εγινε γνωστή από το National Geographic ως το «κορίτσι του Αφγανιστάν» και για πολλά χρόνια κανείς δεν ήξερε το όνομά της.