Παλιές Σινιές:ένα ταξίδι στο χρόνο

Ένα χωριό, σα σκηνικό ταινίας

Ελλάδα, ένας υπέροχος τόπος που προσφέρει πολλές εμπειρίες είτε το χειμώνα, είτε το καλοκαίρι, με τις τόσες τοποθεσίες, μνημεία, χωριά τόσο με την ομορφιά τους, όσο και για την ιστορία τους.                                            Με σιγουριά ένα από αυτά τα μέρη είναι και ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Το σκηνικό που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι σαν σκηνικό από ταινία. Ο λόγος για το χωριό Παλιές Σινιές της Κέρκυρας. Πρόκειται για έναν έρημο πλέον οικισμό στη βόρεια πλευρά του νησιού που εντυπωσιάζει και τις εικόνες να σε ταξιδεύουν στο παρελθόν.

Οι Παλιές Σινιές της Κέρκυρας σύμφωνα με ιστορικές αναφορές μεσουράνησαν το 17ο αιώνα, διαγράφοντας μια λαμπρή ιστορία. Το χωριό σήμερα λέγεται Παλιές Σινιές εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 1960. Από τότε η ερημιά και η φύση έχουν επιβληθεί δημιουργώντας μια εντελώς διαφορετική αίσθηση στον επισκέπτη. Παρά την εγκατάλειψη που έχει εδώ και 60 σχεδόν χρόνια παραμένουν επιβλητικά τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και η πλατεία με τα διάσπαρτα πηγάδια.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λατινική λέξη SINIUM που σημαίνει σινιάλο και σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρίσκονταν άτομο το οποίο έκανε σινιάλο προς το χωριό για τους επιδρομείς.

Από το 1567

Ο ναός του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη είναι το σημαντικότερο μνημείο του εγκαταλελειμμένου σήμερα οικισμού των Σινιών. Η παλιότερη αναφορά του στις πηγές είναι του 1567. Σύμφωνα με τις αρχειακές μαρτυρίες αλλά και τη γραπτή κτητορική επιγραφή στον νότιο τοίχο εσωτερικά, ο ναός ήταν συναδελφικός της  κοινότητας των Σινιών.

Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της απλής μονόχωρης καμαροσκέπαστης βασιλικής με νάρθηκα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμελημένη κατασκευή του  με τον χαρακτηριστικό σκληρό ασβεστόλιθο της περιοχής.

Στον προαύλιο χώρο, νότια του ναού, υψώνεται ανεξάρτητο το απλού τύπου επίπεδο κωδωνοστάσιο. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται αποσπασματικά εξίτηλες τοιχογραφίες δύο εικονογραφικών φάσεων.  Ο αρχικός διάκοσμος καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις μεταγενέστερες επισκευές και ο υπόλοιπος καλύφθηκε με ασβεστοκονίαμα και επιζωγραφήσεις.    Οι τοιχογραφίες που αποκαλύφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησης είναι καλής τέχνης και χρονολογούνται στα τέλη του 16ου-αρχές 17ου αιώνα.

Από το 1960 οι κάτοικοι μετακόμισαν στο Νησάκι, ένα παραθαλάσσιο σύγχρονο χωριό, από τα πιο τουριστικά της βόρειας Κέρκυρας και μπορεί το εγκαταλελειμένο αυτό χωριό να μην κατοικείται, σίγουρα όμως όποιος ταξιδέψει μέχρι τη βόρεια Κέρκυρα, το επισκέπτεται.