Εύη Κιαγιά: Κάνουμε «ληγμένα» εμβόλια

Η παθολόγος Εύη Κιαγιά μιλάει στη «Ζούγκλα» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τάσσεται κατά των εμβολίων Covid.

Η ίδια εργάστηκε πεντέμισι χρόνια στον Ερυθρό Σταυρό στο τμήμα Παθολογίας και στη συνέχεια σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ίδια, τα εμβόλια νέας τεχνολογίας δεν είναι δοκιμασμένα αρκετά, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και έχουν λάβει έκτακτη άδεια. Ενώ τάσσεται υπέρ των παλιών εμβολίων, διαφωνεί με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και υποστηρίζει ότι «κάνουμε “ληγμένα” εμβόλια», γιατί τα εμβόλια αυτά πολεμούν μόνο μία ακίδα του ιού και όχι τις μεταλλάξεις.

Η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Ζούγκλα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία είναι νέας τεχνολογίας εμβόλια. Έχουν ολοκληρωθεί μόνο σε πειραματόζωα… Βρίσκονται στην τρίτη κλινική φάση, η οποία είναι πειραματική, και δεν έχουν άδεια ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε από τον ΠΟΥ. Έχουν προσωρινή άδεια, η οποία νομίζω πως δεν θα γίνει ποτέ κανονική άδεια. Ένας ιός όπως ο κορωνοϊός ο οποίος μεταλλάσσεται με την ταχύτητα με την οποία μεταλλάσσεται είναι αδύνατον να καταπολεμηθεί με το εμβόλιο. Είναι αδύνατον από την ημέρα της παραγωγής του μέχρι την ημέρα της χρήσης του να προλάβει τον ιό, επειδή ο ιός μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ως γιατρός ότι αυτή η νέα μετάλλαξη καλύπτεται από το προηγούμενο εμβόλιο. Και, κυρίως, ένα εμβόλιο που έχει λάβει προσωρινή άδεια».

Ακόμη, επισημαίνει πως «το εμβόλιο κατά της Covid γίνεται σε λάθος χρονική στιγμή, διότι ποτέ κανείς στον πλανήτη δεν έχει εμβολιάσει μέσα σε περίοδο πανδημίας. Για παράδειγμα, τα κανονικά εμβόλια γίνονται πριν ή στο τέλος της εποχικής γρίπης. Τα εμβόλια κάνουν πιο γρήγορες μεταλλάξεις».

Δηλώνει υπέρ των αντι-ιικών φαρμάκων που έχουν ήδη διανεμηθεί σε δέκα νοσοκομεία της χώρας.

Χωρίς τον εμβολιασμό δεν θα είχαμε τόσο πολλές μεταλλάξεις, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν πιο αδύναμο οργανισμό, υποστηρίζει η ίδια.

«Εάν δεν εμβολιαζόμασταν, υπήρχε η περίπτωση οι μεταλλάξεις να ήταν πιο αργές. Αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι μεταλλάσσουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα, γιατί ο κάθε ιός, όταν εσύ προσπαθείς να τον πολεμήσεις, εννοείται πως βρίσκεται κι αυτός σε άμυνα και προσπαθεί να βγάλει καινούργια όπλα. Τα όπλα αυτά είναι η νέα μετάλλαξη. Και τότε θα αρρωστήσει τον πιο αδύναμο οργανισμό, οι οποίοι είναι οι εμβολιασμένοι, γιατί αυτοί παράγουν αντισώματα μόνο της μίας ακίδας και όχι συνολικά αντισώματα».

Τέλος, τονίζει πως η «αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του Covid είναι κάτω του 50%».

Πηγή στη «Ζούγκλα»