Ήταν Έλληνας αλλά δεν το γνώριζε

Συγκλονίζει η ιστορία του τούρκου εθνικιστή όταν έμαθε ότι είναι Έλληνας

Μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, οι ‘Ελληνες του Πόντου έγιναν μουσουλμάνοι και αναγκάστηκαν να δεχτούν τουρκικά ονόματα, συνεχίζοντας έτσι την πολυετή διαδικασία τουρκοποίησης κάτι που αρχίζει να αλλάζει όπως στην περίπτωση του Ibrahim Yaylali.

Ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλάλι (Ibrahim Yaylalı) γεννήθηκε το 1974 στον οικισμό Γιαϊλά του χωριού Ασάρ της Μπάφρας, Σαμψούντας. Είναι πρώην τούρκος ριζοσπαστικός εθνικιστής, ο οποίος ήταν περήφανος για την εχθρότητά του προς τους Κούρδους και τους άλλους αυτόχθονες λαούς της Μικράς Ασίας. Τον Απρίλιο του 1994 παρουσιάστηκε στον τουρκικό στρατό και κατατάχτηκε στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις, όπου εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερος σκοπευτής και το Σεπτέμβριο στάλθηκε στο Κουρδιστάν, όπου σε μάχη τραυματίστηκε και έπεσε αιχμάλωτος στα χέρια Κούρδων. Απελευθερώθηκε αφού κρατήθηκε για 2 χρόνια και 8 μήνες. Ο Γιαϊλάλι γαλουχήθηκε από την τουρκο-ισλαμική ρατσιστική ιδεολογία στην οικογένεια, το σχολείο και τον στρατό και όλα αυτά μέχρι που αιχμαλωτίστηκε στο Κουρδιστάν….

Κατά την αιχμαλωσία του λοιπόν από τους Κούρδους, ήρθε σε επαφή με την ιδεολογία του ηγέτη – υπόδειγμα του κουρδικού λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και έμαθε από την επιστολή που το κράτος έστειλε στον πατέρα του, ότι ήταν Έλληνας. Δημοσιογράφοι που κάλυπταν τότε τα γεγονότα, είχαν έρθει σε επαφή με την οικογένειά του, αποκάλυψαν ότι ο παππούς του ήταν Έλληνας και λεγόταν Κωνσταντίνος και η γιαγιά του Παρασκευή, από τον συνοικισμό Γιαϊλά του χωριού Ασάρ.    

Ήταν πραγματικό σοκ η ανακάλυψη ότι ήταν Έλληνας                                                                               

Σταθμός στη ζωή του ήταν η μέρα που ανακάλυψε την ελληνική του καταγωγή. Όταν αφέθηκε ελεύθερος αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του από Ιμπραήμ σε Γιάννης – Βασίλης.

Με τη σύντροφό του

Ο ίδιος δηλώνει «Όπως γνωρίζετε, είμαι απόγονος εκείνων που πριν 2.800 χρόνια ήρθαν και ίδρυσαν όλες τις πόλεις στον Πόντο. Και ως απόγονος αυτών (τι ειρωνεία), 2.800 χρόνια μετά έρχομαι στον τόπο μου, στην πατρίδα μου, στην Ελλάδα ως φυγάς – ως πρόσφυγας. Λόγω του αγώνα που έκανα στην Τουρκία για τον ποντιακό λαό, τον λαό μας». Για τους συγγενείς του και τη νέα ζωή στην Ελλάδα, ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλάλι επισημαίνει: «Θέλω να ψάξω να βρω συγγενείς μου.

Έμαθα ότι κάποιοι από το χωριό μου ήρθαν στην περιοχή της Δράμας. Θα ήθελα πολύ να τους συναντήσω. Θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως θα συνεχίσω τον αγώνα μου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».