Χειμαδίτιδα, η λίμνη των παγετώνων

Χειμαδίτιδα: Η άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων!

 Ένας σπάνιος υδροβιότοπος στη βόρεια Ελλάδα

Εκτός από τις μεγάλες και φημισμένες λίμνες της η Ελλάδα μας διαθέτει και άλλα τοπία λιγότερο γνωστά, το ίδιο όμως όμορφα και ελκυστικά.              

Μια από αυτές είναι η λίμνη Χειμαδίτιδα η οποία βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια του νομού Φλώρινας κοντά στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης. Πρόκειται για μια μικρή λίμνη που προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες πουλιά και άλλα ζώα αποτελώντας μια πηγή ζωής γι’ αυτά.  Ένας υπέροχος υδροβιότοπος που σίγουρα αξίζει να γνωρίσεις από κοντά.                                                                                                              

Η Χειμαδίτιδα είναι μια ρηχή λίμνη με έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέγιστο μήκος 6,3 χιλιόμετρα. Μεγάλο μέρος της έκτασης της είναι γεμάτο από καλάμια και λόγω των γεωργικών δραστηριοτήτων

Παρουσιάζει το  περιβαλλοντικό φαινόμενο του ευτροφισμού κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό, κάτι που συναντά,αι συνήθως σε λίμνες ή κλειστούς αβαθείς κόλπους.

Κοντά της υπάρχει και η λίμνη της Ζάζαρης από την οποία η λίμνη Χειμαδίτιδα παίρνει νερά μέσω του καναλιού του Αμύντα.                                                        

Στην Χειμαδίτιδα ζουν σπάνια είδη πουλιών, από τα οποία 100 είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Κάτι που ελάχιστοι ξέρουν είναι ότι σε αυτή τη λίμνη αναπαράγεται η βαλτόπαπια με εξήντα ζευγάρια, η οποία είναι παγκόσμιο απειλούμενο είδος!

Γιατί ονομάστηκε Χειμαδίτιδα; 

Πήρε την ονομασία Χειμαδίτιδα λόγω τον χειμαδιών που βρίσκονται πιο βόρεια, όπου στις συγκεκριμένες περιοχές ξεχειμώνιαζαν με τα κοπάδια οι κάτοικοι του Λεχόβου.

Σύμφωνα με επιστήμονες η δημιουργία της λίμνης σχετίζεται με γεωλογικά φαινόμενα κατά την περίοδο των παγετώνων, τότε που όλη η ευρύτερη περιοχή ήταν καλυμμένη από πάγους. Επίσης, η περίοδος αυτή που χαρακτηρίζεται και από ισχυρές τεκτονικές δράσεις είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία  της  λίμνης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και του λιώσιμου των πάγων, όπως αναφέρει και το exploringGreece tv…