Ο ανάδρομος Ερμής

Ο Ερμής ξεκινάει ανάδρομη πορεία

Από τη Θέκλα Μεταξά

Αστρολόγο-συγγραφέα

«Κλύθι μου Ερμεία Διός άγγελε, Μαιάδος υιέ…» Έτσι ξεκινάει ο Ορφικός Ύμνος ο αφιερωμένος στον θεό Ερμή. Γιός της Νύμφης Μαίας, της ομορφότερης των Πλειάδων, ο αγαπημένος μαντατοφόρος του Διός, μα και αγαπημένος πλανήτης, πολυσυζητημένος, που συχνά μας τρομάζει όταν γίνεται ανάδρομος.

Ειδικά αυτήν την εποχή, που κάθε πλανητική θέση έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω των σοβαρών γεγονότων που βιώνουμε, μια ανάδρομη πορεία ενός πλανήτη, μας γεμίζει απορίες. Και όχι άδικα.

Ο Ερμής γίνεται ανάδρομος για δεύτερη φορά για το 2022, στις 10 Μαΐου το μεσημέρι, στην 4η μοίρα των Διδύμων, και θα επανέλθει την ορθή πορεία του στις 03 Ιουνίου το πρωί, όταν θα βρίσκεται στην 26η μοίρα του Ταύρου, παρέα με τον γνωστό μας και μη εξαιρετέο από όλα τα σημαντικά γεγονότα, ΑΛΓΚΟΛ. Την ώρα που ο Ερμής θα ξεκινήσει την ανάδρομη πορεία του, θα κυβερνάει τόσο τον ωροσκόπο της στιγμής, όσο και το μεσουράνημα. Για να καταλάβουμε όμως τι σημαίνει αυτός ο πλανήτης, και γιατί παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις μέρες μας, καλό θα ήταν να θυμηθούμε κάποιες από τις ιδιότητες του:

Ποιος είναι ο Ερμής;

Ο Κορνήλιος Αγρίππας λέει ότι ο Ερμής, γιος του Δία, είναι εκείνος που καλεί τους θεούς, ο ερμηνευτής τους, που μεταφέρει τα μηνύματά τους στους ανθρώπους, αυτός που κρατάει φίδι και ραβδί, έχει φτερά στα πόδια, είναι ευγενικός και φέρνει κέρδη, σοφός, αρσενικός με τους αρσενικούς και θηλυκός με τους θηλυκούς, καρπερός και με τα δύο φύλα. Ερμής ο διερμηνέας, αυτός που αποκαλύπτει τα μυστικά, ο προστάτης των αστρολόγων, των αλχημιστών και των απόκρυφων επιστημών.

Ο Χένρυ Κόλλεϋ αναφέρει ότι οι ώρες του Ερμή είναι καλές για εμπόριο, για συγγραφή επιστολών, αποστολή μηνυμάτων, για να δεχόμαστε το γιατρό, να στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο, να ταξιδεύουμε, να δανείζουμε και να δανειζόμαστε λεφτά, και να ξεκινάμε οικοδομή. Δεν είναι όμως καλές για την αγορά ακινήτων, ή για τη σύνταξη συμβολαίων γάμου, ούτε για να προσλαμβάνουμε υπηρέτες……ούτε για να γυρίζουμε σπίτι μετά από ταξίδι.

Το χρώμα του Ερμή είναι σκούρο ασημί. Η μέση κίνησή του είναι 59 λεπτά της μοίρας και 8 δεύτερα. Αλλά μερικές φορές γίνεται τόσο γρήγορος που κινείται μία μοίρα και 40 λεπτά την ημέρα, ποτέ όμως περισσότερο. Γίνεται ανάδρομος 24 μέρες κάθε φορά. Ο Ερμής ποτέ δεν απέχει από τον Ήλιο περισσότερο από 27 μοίρες και γι’ αυτό δεν είναι εύκολα ορατός.

Κυβερνά τους Διδύμους και την Παρθένο, βρίσκεται σε έξαρση στην Παρθένο, σε εξορία στον Τοξότη και τους Ιχθείς και σε πτώση στους Ιχθείς.

Η φύση του είναι κρύα και στεγνή, και γι’ αυτό μελαγχολική. Είναι καλός με τους καλούς και κακός με τους κακούς πλανήτες. Στοιχείο του είναι το νερό, η διάθεσή του είναι μικτή και κυβερνά το ζωώδες ένστικτο. Αντιπροσωπεύει τη μυστικότητα, τα τεχνάσματα, την πονηριά και την ψευδορκία.

Προτερήματα και ελαττώματα του Ερμή

Όταν είναι καλά τοποθετημένος στο ωροσκόπιο, συμβολίζει άτομα με πολυμήχανο και διπλωματικό πνεύμα, άτομα της διανόησης. Ο Ερμής γίνεται ένας άριστος συζητητής, ένας αμφισβητίας και συχνά σπουδαστής της λογικής. Αγαπά τη μάθηση, έχει ευφράδεια λόγου, ερευνά όλα τα μυστήρια, είναι οξύνους και μαθαίνει εύκολα ακόμη και χωρίς τη βοήθεια δασκάλου. Φιλοδοξεί να αποκτήσει γνώσεις σε όλες τις επιστήμες, λατρεύει τα ταξίδια και θέλει να γνωρίζει ξένες χώρες. Είναι ερευνητής όλων των μεταφυσικών επιστημών, ικανός να κάνει θαύματα, αφοσιωμένος στις μαντικές τέχνες και τις πιο απόκρυφες επιστήμες. Αν ασχοληθεί με το εμπόριο, κανείς δεν τον φτάνει στην ικανότητα και την επινοητικότητα, προκειμένου να αποκτήσει πλούτο.

Σε κακή θέση ο Ερμής, γίνεται εριστικός, υστερικός, στρέφεται εναντίον όλων, έχει την τάση να ξοδεύει την περιουσία του και την ώρα του σε φλυαρίες. Είναι ψεύτης, καυχησιάρης, φλύαρος, μυθομανής, επιδίδεται στις «μαύρες» απόκρυφες τέχνες, στην νεκρομαντεία, και γίνεται άθεος. Είναι ευκολόπιστος, γελοίος έως και ηλίθιος, ευμετάβλητος στις απόψεις του, επιπόλαιος και σχιζοφρενής, άλλοτε βερμπαλιστής, ρηχός χωρίς κρίση και διαστρεβλώνει τα πάντα.

Ένας ανάδρομος Ερμής σίγουρα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τι μηνύματα μας φέρνει λοιπόν για τις μέρες που θα βρίσκεται σε ανάδρομη πορεία; Σίγουρα να είμαστε προσεκτικοί στις εμπορικές συναλλαγές. Να αποφύγουμε τις σοβαρές συμφωνίες, την υπογραφή εγγράφων και συμβολαίων, και να γνωρίζουμε ότι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν περισσότερο θα έχουν σχέση με τα παιδιά, τις μετακινήσεις, τις μεταφορές, την επικοινωνία και την ελευθερία λόγου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση μέσω των ΜΜΕ θα βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους, πράγμα που βιώνουμε εδώ και καιρό, έτσι κι αλλιώς. Η ελευθερία λόγου είναι μόνο στην φαντασία μας, αφού κάθε τι που δεν συμφωνεί με την επίσημη πολιτική καταργείται βίαια, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε από τα ΜΜΕ. Τα προβλήματα στην παιδεία τα βλέπουμε (καταστροφές σε πανεπιστήμια). Τα παιδιά μας γίνονται μέσον εκμετάλλευσης, μέσω ψευδών ανακοινώσεων, με στόχο την κερδοσκοπία. Οι συκοφαντίες, οι κακοποιήσεις, οι γκρίνιες και τα ψέματα θα κυριαρχούν αυτές τις μέρες. Και να μην απορούμε αν ξαναδούν το φως της δημοσιότητας θέματα παιδοφιλίας.

Από τις 22 Μαΐου ο ανάδρομος Ερμής μπαίνει στον Ταύρο, κι έτσι γίνεται πιο νωθρός, αλλά και πιο άκαμπτος και πεισματάρης. Σ’ αυτήν την πορεία του και μέχρι να ανακτήσει την ορθή φορά του, θα περάσει από τις Υάδες και τις Πλειάδες, γεγονότα που θα συζητήσουμε μιαν άλλη φορά.

Αυτή η ανάδρομη πορεία του Ερμή και το πέρασμα του από σημαντικά αστέρια, θα συνδεθεί με ανατροπές σε όλους τους τομείς, μα κυρίως σε θέματα εξουσίας, επικράτησης, και δημοσιότητας. Να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.