Σύμη :Αρχοντική με αρχιτεκτονική που μαγνητίζει !

Η «χρωματιστή» Σύμη με τη μοναδική αρχιτεκτονική

Η Σύμη μια πανέμορφη κουκκιδίτσα του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, βγαλμένη από τα παραμύθια. Ένα πεντάμορφο γραφικό νησάκι με υπέροχα νερά και καταπράσινα τοπία. Μπορεί να μην ανήκει στους δημοφιλείς προορισμούς, αλλά σίγουρα είναι ένας υπέροχος προορισμός για να επισκεφθείς, να ξεκουραστείς, να περπατήσεις σε υπέροχα μέρη, να κολυμπήσεις σε καταγάλανα νερά, να απολαύσεις καλό φαγητό και να μη σε ενοχλεί η βαβούρα των πιο πολυσύχναστων νησιών του Αιγαίου.                                   

Βρίσκεται 12 μίλια ΒΔ. της Ρόδου και απέχει 255 μίλια από τον Πειραιά και μόλις 3,7 μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.

Η ομορφιά της λιτή και αρχοντική ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι. Μπροστά σας αντικρίζετε σα ζωντανή ζωγραφιά, έναν από τους ομορφότερους και μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς της Ελλάδας. Νεοκλασικά σπίτια βαμμένα σε έντονα, ζεστά χρώματα σκαρφαλωμένα στα πετρώδη απότομα βουνά του νησιού, αντανακλούν το ένδοξο παρελθόν της Σύμης, με παράδοση στη   σπογγαλιεία, τη ναυπηγική και την ξυλογλυπτική.

Όταν την επισκέφθηκα θυμάμαι πρώτη φορά, κοιτάζοντας τη από μακριά έμοιαζε σαν πίνακας ζωγραφικής, σα να την έχουν ζωγραφίσει χαρούμενα μικρά παιδιά.

Το φυσικό της λιμάνι είναι ο Γιαλός όπου συνδέεται οδικά με το Χωριό, το Πέδι κ.ά.

Ένα από τα στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή είναι η αρχιτεκτονική της, γεγονός που αποτελεί τουριστικό προορισμό παγκοσμίου βεληνεκούς.

Ολόκληρη η Σύμη αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν κηρύχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού περιλαμβάνουν 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα νεώτερα χρόνια.

Ονόματα που αποδίδονται στο νησί είναι Καρίκη, Μεταποντίς, Αίγλη, και Σύμη από το όνομα της συζύγου του Γλαύκου που θεωρείται ο πρώτος κάτοικος στη γη αυτή.

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Κάρες και οι Λέλεγες, από τη γειτονική μικρασιατική ακτή, Φοίνικες και μετά πήγαν εκεί οι Δωριείς άποικοι από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Σύμη είναι γνωστή από τη μυθολογία και σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκαν οι τρεις Χάριτες. Το σημερινό όνομά της το οφείλει, σύμφωνα με το Διόδωρο το Σικελιώτη, στη Νύμφη Σύμη, που κατά το μύθο ζευγάρωσε με τον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας. Καρπός του έρωτά τους υπήρξε ο Χθόνιος, που έγινε βασιλιάς των πρώτων κατοίκων του νησιού. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Σύμη ήταν κόρη του Ιαλυσού και της Δώτιδας και ήταν η επώνυμη ηρωίδα του νησιού.

Ο Όμηρος την αναφέρει στην Ιλιάδα με  βασιλιάς της την εποχή εκείνη το Νηρεύς.

 Η Σύμη ανέκαθεν ανήκε στην επικράτεια των Ροδίων, μόνο για ένα μικρό διάστημα τον 5ο αιώνα π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία των Αθηναίων. Στα ιστορικά χρόνια εντάχτηκε στην αθηναϊκή συμμαχία και αποτέλεσε αθηναϊκή βάση κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.                                                            Η ιστορία της στα μετέπειτα χρόνια είναι παράλληλη με  των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου. Έτσι πέρασε αρχικά στη Ρωμαϊκή κυριαρχία και αργότερα αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1309 οπότε και κατακτήθηκε από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου, που εκτιμώντας την προνομιακή θέση του νησιού, το ώθησαν σε μια μακρά περίοδο ευημερίας, που συνδέεται με την ανάπτυξη του εμπορίου, της ναυσιπλοΐας, της σπογγαλιείας και της ναυπηγικής τέχνης.

Ιερά Μονή του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη

Σημαντικό αξιοθέατο της Σύμης αποτελεί το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στον ομώνυμο όρμο, στα νοτιοδυτικά του νησιού, σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Έχει θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ στο καθολικό της Μονής, (15ος αι.) δεσπόζει η εκθαμβωτική ολόσωμη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Κατά την επίσκεψή σας στο Μοναστήρι μην παραλείψετε να επισκεφτείτε δυο μουσεία, το Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό, όπου εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης και απεικονίζεται ο τρόπος ζωής στην Σύμη των παλαιότερων εποχών ενώ στη βιβλιοθήκη μπορείτε να δείτε από κοντά σπάνια Βυζαντινά χειρόγραφα.

Παραλίες Σύμης

Πανέμορφες και ανέγγιχτες, στην πλειονότητά τους με βότσαλα οι παραλίες της Σύμης με κρυστάλλινα νερά, πανύψηλους βράχους και αρκετές με σκιές κωνοφόρων δέντρων.

Δημοφιλέστερες η Νος, το Πέδι που προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο, η Νανού από τις ομορφότερες παραλίες της Σύμης, η Μαραθούντα και άλλες.