Το αλκοόλ μας φέρνει πιο κοντά

Το ποτό ενώνει τους ανθρώπους

Νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει όσα ήδη γνωρίζουμε σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ η οποία από τη μια δημιουργεί ευχάριστο κλίμα και από την άλλη φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Είναι γεγονός λοιπόν όπως προκύπτει και από την έρευνα η κατανάλωση αλκοόλ με παρέα, εκμηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, τους φέρνει πιο κοντά και βελτιώνει την ατμόσφαιρα της συζήτησης και της διάθεσης γενικότερα…      

Η νέα αμερικανική μελέτη που είναι και επίκαιρη λόγω κορονοιού αναφέρει πως οι Αμερικανοί που καταναλώνουν αλκοόλ με παρέα ενώ στην αρχή κρατούν τις φυσικές αποστάσεις, σταδιακά και όσο περισσότερο πίνουν τόσο πλησιάζουν τα σώματά τους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ η συγκεκριμένη είναι η πρώτη έρευνα που «τσέκαρε» τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων, επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλοί βιωματικά γνωρίζουν. Οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Κάθριν Φέαρμπερν του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πειραματίστηκαν με 212 υγιείς νέους που χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Οι μισοί κλήθηκαν να πιουν διάφορα ποτά με ή χωρίς αλκοόλ με  τους φίλους  τους και οι άλλοι μισοί να πιούν με ξένους. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε μέχρι επιπέδων μέθης και οι αλληλεπιδράσεις κάθε ζεύγους βιντεοσκοπήθηκαν.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την απόσταση ανάμεσα στα δύο άτομα κάθε ζευγαριού με τη βοήθεια ανάλυσης των βίντεο μέσω μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης όπου διαπιστώθηκε ότι οι φίλοι-γνωστοί τείνουν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο είτε καταναλώνουν αλκοόλ είτε όχι. Αλλά για να πλησιάσει κάποιος σωματικά έναν ξένο το κάνει μόνο εάν έχει καταναλώσει αρκετό αλκοόλ.                                                                                                           

Κατά μέσο όρο, όπως διαπιστώθηκε, η απόσταση ανάμεσα σε δύο ξένους που έχουν πιει αρκετό αλκοόλ μειώνεται κατά ένα εκατοστό κάθε τρία λεπτά. Αντίθετα, δεν υπάρχει πλησίασμα ανάμεσα σε ξένους που δεν πίνουν αλκοόλ.«Η μελέτη δείχνει ότι, καθώς περνάει η ώρα, το αλκοόλ μειώνει τη φυσική απόσταση ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν προηγουμένως. Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19, επειδή δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση του κορονοϊού και να εμποδίσει την τήρηση των οδηγιών για κοινωνική αποστασιοποίηση», ανέφερε η ψυχολόγος Λάουρα Γκουριέρι.