Θα επιστρέψουν τα γλυπτά στην Αθήνα ;

Ξεκινούν συνομιλίες Αθήνας-Λονδίνου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο η UNESCO έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε επίσημες συνομιλίες για την «πιθανή» επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προσφέρθηκε στις 29 Απριλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω».

Η βρετανική πλευρά προτείνει να υπάρξει συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του βρετανού υπουργού Λόρδου Πάρκινσον με αυτό το θέμα.

Τα γλυπτά κατασκευάστηκαν μεταξύ του 447 π.Χ. και του 432 π.Χ.- αποτελούνται από μια ζωφόρο που απεικονίζει την πομπή μιας Παναθηναϊκής γιορτής για τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς, μαζί με ορισμένες μετόπες και μορφές από τα αετώματα του ναού.

Συνολικά, το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου, τα οποία, όπως υποστηρίζει το ίδρυμα, αποκτήθηκαν νόμιμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο εκτίθενται και  γλυπτά από τον Επικούριο Απόλλωνα στην Ηλεία, το δεύτερο Παρθενώνα της Ελλάδας όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Επικούριος Απόλλωνας- Ηλεία