Οδηγός για την ευλογιά των πιθήκων

Αναλυτικό οδηγό για τα συμπτώματα της ευλογίας των πιθήκων, δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ, στον οδηγό του για την ευλογιά των πιθήκων, επισημαίνει ότι το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επρόκειτο για ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της ευλογιάς περιλαμβάνουν:

πυρετό,

πονοκέφαλο,

μυαλγίες,

οσφυαλγία,

λεμφαδενοπάθεια,

ρίγος,

εξάντληση,

Συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, όμως ο κίνδυνος είναι χαμηλός

Στο ενημερωτικό σημείωμα του ΕΟΔΥ υπογραμμίζεται πως παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

«Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα» σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Προσοχή στα εξανθήματα και τις ασυνήθιστες δερματικές βλάβες

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης. «Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)» καταλήγει η ανακοίνωση.