Ο κορωνοιός ακυρώνει ξανά τις διακοπές

Η χαλάρωση των μέτρων για την Covid -19 φέρνουν αντιμέτωπη την Ευρώπη με το 6ο κύμα κορωνοιού, καθώς καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες περιστατικά και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις καθώς αναμένουν εκτόξευση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες και περισσότερους θανάτους.

Στην Ελλάδα η τουριστική περίοδος εξελίσσεται με πολλά προβλήματα και στην ακρίβεια προστίθεται πλέον και η αύξηση των μολύνσεων.       

Τα 12.537 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας καθιστούν τις υγειονομικές αρχές ξανά σε καθεστώς επιφυλακής, υπό τον φόβο μιας νέας έκρηξης τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι αναστατωμένοι και παρακολουθούν με μεγάλο προβληματισμό και απόγνωση τις ακυρώσεις των αφίξεων για τρίτο καλοκαίρι, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία τους για τη μη χρήση μάσκας σε αεροπλάνα και κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επισημαίνει «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα επικίνδυνο, πρώιμο και καλοκαιρινό κύμα, είμαστε σε ένα 6ο πανδημικό κύμα, το οποίο δεν το μετράμε καλά. Πολλοί δεν τα δηλώνουν. Θα πρέπει να στοχεύσουμε τις δράσεις μας σε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν, αυτοί είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλοι οι υπόλοιποι θα περάσουμε τη νόσο στο σπίτι». Τέλος κάλεσε τον κόσμο που δεν το έχει κάνει να εμβολιαστεί και να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι είναι πάνω από πενήντα ετών.

Σύμφωνα με το Our World In Data ο κυλιόμενος μέσος εβδομαδιαίος όρος των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού ανά εκατομμύριο κατοίκων αυξάνεται σε χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ελλάδα.

Οι μολύνσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων παραμένουν κατά μέσο εβδομαδιαίο όρο στις 2.043 – δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ανά την υφήλιο.

Οι νέες υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον είναι κατά 10% – 15% μεταδοτικότερες κι αυτό είναι που δίνει μια πρόσθετη ώθηση στον ιό, επισημαίνουν οι επιστήμονες.