Η εσωτερική αποδυνάμωση του Μακρόν μπορεί να γίνει και εξωτερική

Στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην ανάγκη αντιμετώπισής της τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο iefimerida.gr.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδό της και ξεκαθάρισε πως η απώλεια της κοινοβουλευτικές πλειοψηφίας για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμάνουελ Μακρόν και η εσωτερική αποδυνάμωση, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει και σε εξωτερική.

«Η Γαλλία έχει προεδρικό σύστημα αλλά έχει και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Για μία σειρά θεμάτων δεν μπορεί ο πρόεδρος να λειτουργήσει αυτόνομα αλλά θα πρέπει να έχει το πράσινο φως του Κοινοβουλίου. Παράδειγμα, σε συνταξιοδοτικά ζητήματα.                                             

Σίγουρα μία κυβέρνηση που δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπως φαίνεται ότι θα είναι η κατάσταση στη Γαλλία, αποδυναμώνει τον εκάστοτε πρόεδρο. Ένας πρόεδρος αποδυναμωμένος στο εσωτερικό αποδυναμώνεται και στο εξωτερικό. Ας κρατήσουμε ότι στα εθνικά θέματα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο πρόεδρος είναι αυτός που κρατάει τις εξουσίες», επισημαίνει.