Στην πανέμορφη και
 ιδιαίτερη Κάρπαθο !

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο. Είναι ορεινή και βραχώδης  με πανέμορφες θάλασσες, γραφικά χωριά, πλούσια παράδοση, μοναδική βλάστηση και διαδρομές με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος που κόβουν την ανάσα. Μάλιστα λόγω του φυσικού πλούτου το κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.                         

Πρόκειται για  ένα νησί με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και με παρθένα ομορφιάκαι δικαίως αποτελεί ιδανικό προορισμό για ήσυχες διακοπές με φόντο πανέμορφα τοπία.

Οι διακοπές στην πανέμορφη Κάρπαθο είναι για χαλάρωση, για κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά και για επαφή με τη φύση γενικότερα. Τα άγρια ανεμοδαρμένα τοπία, τα χωριά που μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένα από άλλη εποχή και οι εκλεκτές γεύσεις του νησιού κερδίζουν τους επισκέπτες εξασφαλίζοντας τις καλύτερες οπτικές και γευστικές εντυπώσεις.

Παραλίες στην Κάρπαθο

Στην Κάρπαθο μπορείς να βρεις παραλίες για όλα τα γούστα και είναι το νησί που συνδυάζει τα πάντα. Αν ο επισκέπτης επιθυμεί παραλίες με βότσαλα, θα πρέπει να κατευθυνθεί στην ανατολική πλευρά του νησιού, ενώ οι λάτρεις της αμμουδιάς θα πρέπει να επισκεφτούν τα δυτικά.  Αρκετές είναι οργανωμένες και όλες με κοινό χαρακτηριστικό τα γαλανά, κρυστάλλινα νερά.

Διάσημες παραλίες είναι οι  Αχάττα,  Άγιος Νικόλαος,  Άπελλα, Κυρά Παναγιά, Λευκός, Διακόφτης, Φορόκλι και άλλες.

Στα βόρεια της Καρπάθου βρίσκεται το νησί της Σαρίας και μπορείς να το επισκεφτείς με καραβάκι για μονοήμερη εκδρομή αντικρίζοντας κυριολεκτικά μια σπάνια παρθένα ομορφιά την ξακουστή παραλία Παλάτια κ.ά..   

Αξιοθέατα

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και παράδοση και διαθέτει αρκετά μουσεία και μνημεία που αξίζει να επισκεφτείς. Το νησί είναι γνωστό για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του με τα ψηλά βουνά και την πυκνή βλάστηση, γεγονός που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το  Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου, το Λαογραφικό Μουσείο στους Μενετές, το Αγροτικό Μουσείο Πυλών, το Μουσείο Αρκάσας, την Προστατευόμενη Περιοχή Καρπάθου – Σαρίας κ.ά.

 Ονομασία

Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά  του Στράβωνα.  Άλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις και Ανεμόεσσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto, ένα όνομα που συνεχίζουν ακόμη να το χρησιμοποιούν στην Ιταλία. Το νησί έχει δώσει το όνομά του στο πέλαγος που την περιβρέχει, το Καρπάθιο Πέλαγος.

Μυθολογία-Ιστορία

Η Κάρπαθος είναι η μυθολογική πατρίδα του Τιτάνα Ιαπετού και η γενέτειρα  του Πρωτέα, που ήταν ο πρώτος βασιλιάς της και ο τόπος ανατροφής της θεάς Αθηνάς. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο Προμηθέας.

Κατά την αρχαιότητα στο νησί υπήρχαν 4 οχυρωμένες πόλεις η Αρκάσια, η Βρυκούς, η Κάρπαθος και η Σάρος που βρισκόταν στη νησίδα Σαρία. Στον πορθμό πλάτους 100 περίπου μέτρων που χωρίζει τα δυο νησιά, υπάρχουν, από τη μεριά της Καρπάθου ερείπια του αρχαίου ναού του Πορθμίου Ποσειδώνα, ενώ ο όρμος του Τριστόμου ήταν το μεγάλο φυσικό λιμάνι της αρχαίας Βρυκούντος.

Μεταγενέστερα, πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, των Γενοβέζων, των Ενετών και των Οθωμανών Τούρκων.  Το 1912 κατέλαβαν το νησί οι Ιταλοί μέχρι το 1944 που ελευθερώθηκε και στις 11 Οκτωβρίου του 1944 ενώθηκε με την υπόλοιπη χώρα και υψώθηκε η ελληνική σημαία.

Φαγητό

Η κουζίνα της Καρπάθου βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγέςκαι είναιγνωστή για το ψωμί, τις μακαρούνες δηλ. χειροποίητα ζυμαρικά, το φρέσκο ψάρι της, το μανούλι το ντόπιο κατσικίσιο τυρί,  τα  ξεροτήγανα και πολλά γλυκά του κουταλιού.