Η διαφορετική από τις Κυκλάδες Κέα

Η Κέα ή αλλιώς Τζια, είναι το κοντινότερο στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων. Πρόκειται για έναν πανέμορφο προορισμό, ιδανικό για ξεκούραστες και ειδυλλιακές διακοπές.

Φημίζεται για τα υπέροχα φυσικά τοπία, τους γραφικούς οικισμούς και τις μαγευτικές παραλίεςτης. Διακοπές στην Τζια σημαίνει ξεκούραση, βόλτες στα σοκάκια της Χώρας, παιχνίδια και βουτιές στη θάλασσα, αλλά και νοστιμότατο φαγητό σε ταβέρνες με θέα το Αιγαίο.

Το νησί βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και το ταξίδι με το πλοίο είναι σύντομο. Για τον λόγο αυτό, η Κέα είναι ιδανικός προορισμός για σαββατοκύριακο ή τριήμερο, καθώς και για μία σύντομη απόδραση από την Αθήνα με ιστιοπλοϊκό ή σκάφος. 

Η Κέα είναι γνωστή για τα λιθόστρωτα μονοπάτια που περνούν μέσα από δάσηκαι οδηγούν σε υπέροχους όρμους και παραλίες. Η πυκνή της βλάστηση την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. 

Παρόλο που εκ πρώτης όψεως το νησί φαίνεται άγονο, στην ενδοχώρα ευδοκιμούν δάση βασιλικής βελανιδιάς! Μεγάλο τμήμα της Κέας ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, ενώ το νησί διαθέτει και πολύ όμορφα σπήλαια.

Η παλαιότερη ονομασία της Κέας ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί λεγόταν Τζια. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται στον ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί.

Δίκτυο μονοπατιών

Η Κέα, με δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 36 χλμ., θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιπατητικός τουρισμός, και μάλιστα τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».

Έχουν επιλεγεί δώδεκα διαδρομές, στις οποίες είναι τοποθετημένες ξύλινες πινακίδες που καθοδηγούν τους περιπατητές με ασφάλεια.

Η περιήγηση στα -κατά κύριο λόγο- λιθόστρωτα μονοπάτια είναι μαγευτική, καθώς οι περιπατητές διασχίζοντάς τα περνούν μέσα από δάση με βελανιδιές, θαυμάζουν τα υπέροχα αγριολούλουδα, συναντούν παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές, και ασπρισμένα, γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας είτε σε μικρούς όρμους είτε σε υπέροχες παραλίες. 

Η Τζια είναι ένα σχετικά αραιοκατοικημένο νησί. Οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν στη Χώρα, την παραμυθένια Ιουλίδα, η οποία είναι ιδιαίτερα γραφική, με λευκά σπίτια και κόκκινες κεραμοσκεπές, που την κάνουν να διαφέρει από τα χωριά των υπόλοιπων Κυκλάδων. 

 Το πανέμορφο σκηνικό συμπληρώνει το μεσαιωνικό καστρο και οι πολυάριθμοι μύλοι.                                        

Η Κέα προσφέρει πλήθος παραλιών με ονειρεμένα κρυστάλλινα νερά ! Οι περισσότερες είναι οργανωμένες με εύκολη πρόσβαση, αλλά υπάρχουν και πιο απομονωμένες ακτές που αξίζει να εξερευνήσεις.

Παραλίες:

Ξύλα: Μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Έχει χρυσή άμμο, ψιλό βότσαλο και καταγάλανα νερά.

Συκαμιά:

Μαγευτική παραλία με πεντακάθαρα νερά και μεγάλα αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά μετά το μεσημέρι.

Οτζιάς: Κλειστός κόλπος, πλήρως προστατευμένος από τον άνεμο. Η παραλία έχει πεντακάθαρα νερά και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και εύκολη πρόσβαση.

Σπαθί: Ήσυχη παραλία με άμμο και γαλάζια νερά. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο.

Ποίσσες: Βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο οικισμό. Πρόκειται για μία υπέροχη αμμουδερή παραλία με αρμυρίκια, κρυστάλλινα νερά και όμορφο ηλιοβασίλεμα. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μαγαζιά εστίασης.

Κουνδουρος: Μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κέας. Διαθέτει άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά.

Γιαλισκάρι: Γοητευτική μικρή παραλία με πεντακάθαρα νερά, δέντρα που προσφέρουν σκιά και beach bar.

Καμπί: Όμορφος και ήσυχος κόλπος δίπλα σε μικρό οικισμό.

Αξιοθέατα που ξεχωρίζουν :

-Ο Λέοντας ή «Λιόντας» της Ιουλίδας

-Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας

-Ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης

-Το Δημαρχείο του Ernst Ziller

-To Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας

-Το Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κέας .

Τέλος ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί και τη γειτονική ακατοίκητη Μακρόνησο.