Οι καλοκαιρινοί έρωτες αντέχουν το χειμώνα ;

«Μη μου μιλάς για καλοκαίρια για ακρογιαλιές και αστέρια, πες μου μονάχα πως κι εδώ, το ίδιο μ αγαπάς ….»

Σίγουρα είμαστε προνομιούχοι στη χώρα που ζούμε, με τα νησιά μας, την τόσο μεγάλη ακτογραμμή, βασικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να ζήσουμε υπέροχα, γαλανά και ηλιόλουστα καλοκαίρια.

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος έντονης ερωτικής δραστηριότητας και στα δύο φύλα λόγω των χημικών αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο μας και των ορμονών που εκλύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και στις περισσότερες  ώρες φωτός που προσφέρει η εποχή.

Η διάθεση μας γίνεται ερωτική, έχουμε αρκετή ενέργεια και κοιμόμαστε λιγότερο αφού η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η τεστοστερόνη

αυξάνονται και η μελατονίνη μειώνεται, κάνοντάς μας ευχάριστους και σε διαρκή ετοιμότητα για ταξίδια και περιπέτειες.

Βάσει των παραπάνω φυσιολογικών αλλαγών  καθώς και η έκκριση δυο ακόμα ορμονών της  βασοπρεσίνης και της οξυτοκίνης που είναι οι ορμόνες της αγάπης και της ανάγκης για κοινωνικούς δεσμούς, φαίνεται ότι αυτή την εποχή είμαστε πιο ευάλωτοι όχι μόνο να ερωτευθούμε αλλά και να αγαπήσουμε βαθιά.

Όσο για τη διάρκεια της εκάστοτε καλοκαιρινής γνωριμίας δεν μπορεί επιστημονικά να μετρηθεί μιας και ένα πλήθος παραγόντων επηρεάζουν το αποτέλεσμα στο κάθε άτομο ξεχωριστά.

Το καλοκαίρι λοιπόν σηματοδοτεί την ανεμελιά και τη χαλάρωση και είναι η εποχή που νιώθουμε «ζωντανοί» και μέσα σε όλα είναι και οι σχέσεις, το φλερτ και οι καινούριες γνωριμίες.

Κορίτσια και αγόρια, αναζητούν το φλερτ, τον έρωτα και μια καλοκαιρινή αγκαλιά από την οποία κανείς δε γνωρίζει αν μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση ή αν θα παραμείνει ως αγάπη του καλοκαριού.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται και από έντονη σεξουαλικότητα, γεγονός που οδηγεί στο κόκκινο τις αισθήσεις.

Το ερώτημα που ακούμε από πολλούς είναι αν μπορεί ένας καλοκαιρινός έρωτας να κρατήσει και να συνεχιστεί και μετά…

Ωραία περάσαμε το καλοκαίρι οι δυο μας και νιώσαμε τυχεροί που γνώρισε ο ένας τον άλλο. Γλεντήσαμε, διασκεδάσαμε, ζήσαμε όμορφες στιγμές, ξενυχτήσαμε κάτω από τα αστέρια αγκαλιά, πόσο μαγικό σκηνικό… Έρχονται όμως τα πρωτοβρόχια, ο ουρανός σκοτεινιάζει, ο καιρός χαλάει και τι γίνεται στη συνέχεια; 

Η απάντηση είναι «Εξαρτάται» !

Εξαρτάται από το είδος της σχέσης, από την επιλογή μας, από τον καλοκαιρινό παρορμητισμό, από τη μοναξιά που μπορεί να ένιωσε ο καθένας το χειμώνα της πανδημίας και ιδιαίτερα από τις ανάγκες του καθενός.

Στα καλοκαιρινά ειδύλλια μυθοποιούμε τον έρωτα γιατί θέλουμε να τον νιώσουμε, να τον ζήσουμε με αποτέλεσμα οι καλοκαιρινές υποσχέσεις να ξεθωριάζουν στις πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες και να διαλύουν το καλοκαιρινό «αντικείμενο» του πόθου.

Υπάρχουν και κάποιοι καλοκαιρινοί έρωτες, που καταφέρνουν να επιβιώσουν χωρίς να τους ξεθωριάσουν τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια. 

Συνεπώς δεν αποκλείεται ένας καλοκαιρινός έρωτας να καταλήξει σε σχέση και το νέο ζευγάρι να αντέξει και στις δοκιμασίες του χειμώνα. Ίσως πιο σπάνια, αλλά δεν αποκλείεται, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο δύο άνθρωποι να ανταμώσουν και να δουν ότι έχουν πολύ περισσότερα κοινά απ’ ό,τι περίμεναν και ξεκινώντας ακόμη και από ένα επιπόλαιο καλοκαιρινό φλερτ, να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια σχέση ζωής.