Η πολυσύχναστη οδός όταν είχε κάρα.

Η Οδός Πατησίων είναι από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας με μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου μόλις πενήντα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας και οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της. Έως τα μέσα του 20ού αιώνα τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος και γεμάτος αλάνες και συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα.

Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας στη δεκαετία του 1960 η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό οδικό άξονα διασχίζοντας τις συνοικίες όπως του Μουσείου, την Κυψέλη, την Πλατεία Βικτωρίας και την Πλατεία Αμερικής.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα δεν έχει έχει καμία σχέση με την εποχή εκείνη, δηλ έναν αιώνα πριν, άλλωστε υπάρχουν φωτογραφίες του παρελθόντος  που απεικονίζουν το δρόμο όχι απλώς άδειο αλλά και με κάρα και άλογα, σε αντίθεση με τα τωρινά μποτιλιαρίσματα.

Ο δρόμος κατάφερε να διαγράψει μεγάλη ιστορία μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γάλλος συγγραφέας, Έντμοντ Αμπού γράφοντας για την «Ελλάδα του Όθωνος» ανέφερε σχετικά « Ο κομψός κόσμος της Αθήνας έχει για κυριότερη ψυχαγωγία του, χειμώνα- καλοκαίρι τον περίπατο στην οδό Πατησίων. Φθάνουν εκεί με τα πόδια, με αμάξι και κυρίως με άλογο. Τον Χειμώνα εμφανίζονται εκεί από τις τρεις ως τις πέντε. Το καλοκαίρι από τις επτά ως της εννέα».

Η περιοχή από την οποία περνούσε η Πατησίων είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Εκεί θα έβλεπες κάποτε να συγκεντρώνεται ο κόσμος των Αθηνών για να διασκεδάσει. Εκεί άνοιξαν οι πρώτοι κινηματογράφοι και τα παλαιότερα θέατρα της Αθήνας, όπως το θέατρο «Βεάκη», «Άλφα» και το θέατρο «Αλάμπρα», όπου μίλησε το 1928 ο Καζαντζάκης και ο Παναϊτ Ιστράτι μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από το ταξίδι τους στη Σοβιετική Ένωση.

Σταδιακά η όψη της οδού Πατησίων άρχισε να αλλάζει και συγκεκριμένα οι πρώτες πολυκατοικίες αλλά και τα καταστήματα άρχισαν να αναγείρονται την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Όπως φαίνεται σε παλιές φωτογραφίες της εποχής, σπουδαία κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής άρχισαν να πλαισιώνουν την Πατησίων. Κάποια από αυτά διατηρούνται μέχρι σήμερα. Εκεί βρισκόταν και το πενταώροφο κτίριο που στεγάστηκε το Acropole Palace το οποίο αποτέλεσε χώρο διασκέδασης της αθηναϊκής μεσαίας τάξης, στους χώρους του  οποίου  γυρίστηκαν οι πρώτες μεταπολεμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.