Μετρούν «κουκιά» μέχρι τη ΔΕΘ

Μια οικονομία με προμηνύματα χειμερινής φουρτούνας φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει παρά τις όποιες ελπίδες αισιοδοξίες. Ήδη το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να ετοιμάσει την εικόνα της οικονομίας και τις προτάσεις στη ΔΕΘ.

Στην πρώτη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της ΔΕΘ, αναλύθηκαν όλα τα θετικά και τα αρνητικά της ελληνικής οικονομίας χωρίς να καταλήξουν σε αποφάσεις.

Η οικονομία της χώρας σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία την βοηθούν να παραμένει προς το παρόν σταθερή. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει στο 5%, οι επενδύσεις συνεχίζονται και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εγκριθούν επιπλέον επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εξαγωγές συνεχίζονται χωρίς μείωση, και οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν έπεσαν, παρά την κρίση, κάτω από τα 40 δις. ευρώ. Επίσης, δεν δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια.

Τα αρνητικά στοιχεία είναι το ρευστό και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον, η ύφεση που μετά την Αμερική, χτυπά την πόρτα της ΕΕ, η οποία ακόμα αντιστέκεται, και η τεράστια ακρίβεια που συνόδευσε την ενεργειακή κρίση και που ενισχύθηκε έπειτα από τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα έσοδα, επειδή θα υπάρχουν ασφαλέστερα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του 8μηνου και από το β΄ τριμήνου του 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ, για το που κινήθηκε ο προϋπολογισμός και φυσικά για τα έσοδα από τον τουρισμό.