Ο άγνωστος πύργος στην Ακρόπολη 

Πηγή φωτογραφίας: commons.wikimedia

Ο άγνωστος Πύργος στην Ακρόπολη που κατεδάφισε το 1874 ο Ερρίκος Σλήμαν

Σε σπάνιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει σήμερα μπορούμε να δούμε ότι στο βράχο της Ακρόπολης, ανάμεσα στα αρχαία κτίσματα διακρίνεται ένας ψηλός τετράγωνος πύργος, ο οποίος βρισκόταν απέναντι από το ναό της Αθηνάς Νίκης.  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά υπήρξε «ιδιοκτησία» της οικογένειας Aτσαγιόλι από τη Φλωρεντία που κυβέρνησαν το Δουκάτο των Αθηνών από το 1388 έως τη πτώση του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1458.  Η οικογένεια ασχολούνταν με το εμπόριο ατσαλιού, απ όπου επικράτησε και το όνομά της.                                                       

Κυριάρχησε στο Δουκάτο των Αθηνών για 73 χρόνια και την περίοδο της κυριαρχίας της μετέτρεψε τα Προπύλαια σε παλάτι και η αρχαία είσοδος σφραγίστηκε. Έτσι αν ήθελε κάποιος να ανέβει στην Ακρόπολη έπρεπε να περάσει από έναν ελικοειδή δρόμο που κατέληγε στο πίσω μέρος της σημερινής εισόδου.

Ο Πύργος βρισκόταν δεξιά από τα Προπύλαια και είχε ύψος είκοσι έξι μέτρα και μια εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγούσε στο πιο ψηλό σημείο, απ’όπου είχε πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της  Αττικής , επίσης μέσα στο παλάτι είχε χτιστεί και ένα καθολικό εκκλησάκι..  Ήτανπανομοιότυπος με τους πύργους της Βενετίας και για την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο καθώς  και μάρμαρα από τα μνημεία της Ακρόπολης.  

Δίπλα του υπήρχε ένας μικρότερος οδοντωτός πυργίσκος και πάνω από τα Προπύλαια υπήρχαν τα διαμερίσματα του διοικητή. Ο μελετητής Πίτερ Λοκ, είχε αναφέρει ότι υπήρχε πιθανότητα το κτήριο να κατασκευάστηκε από την πανίσχυρη δυναστεία Ντε Λα Ρος, η οποία καταγόταν από τη Βουργουνδία και διοίκησαν το Δουκάτων των Αθηνών πριν από τους Ατσαγιόλι.


Μετά την επικράτηση των Οθωμανών, οι Ατσαγιόλι αποχώρησαν από την Αθήνα. Την περίοδο εκείνη ο πύργος μετατράπηκε σε αποθήκη αλατιού και ονομαζόταν Γουλάς ή Κουλάς από την τουρκική λέξη kule που σημαίνει «πύργος». Στην ελληνική επανάσταση μετατράπηκε σε φυλακή. Εκεί φυλακίστηκε ακόμη και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Όχι από τους Τούρκους αλλά από τους πολιτικούς του αντιπάλους….

Η κατεδάφιση…                                                                                                         Μετά τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους αποφασίστηκε η κατεδάφιση των μετα-κλασικών κτισμάτων που βρίσκονταν στον Ιερό Βράχο. Την περίοδο εκείνη επικρατούσε το ρεύμα του νεοκλασικισμού και οτιδήποτε δεν είχε σχέση με την Αρχαία Ελλάδα κρίθηκε ότι ήταν περιττό, έτσι το 1874 ο Γερμανός αρχαιολόγος της Τροίας Ερρίκος Σλήμαν, χρηματοδότησε την κατεδάφιση του πύργου και από τότε τα Προπύλαια πήραν τη σημερινή τους μορφή. Μια ενέργεια που κατά καιρούς επικρίθηκε έντονα γιατί αφαίρεσε ένα μνημείο από τον αρχαιολογικό χώρο, όπως αναφέρει το exploring Greecetv.