Στην υπέροχη Σίφνο

Η Ελλάδα μας, ένας υπέροχος τόπος με τόσες ομορφιές. Σίγουρα υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να δεις με τοπία και αξιοθέατα που κεντρίζουν και μαγνητίζουν τα βλέμματα. Βέβαια υπάρχουν και κάποια μέρη που ενδεχομένως να είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως αυτό που ανακάλυψα πρόσφατα και ομολογώ ότι αποτελεί πλέον κίνητρο και επιθυμία μου να το επισκεφτώ, ίσως και αυτό το καλοκαίρι.

Ο λόγος για τη Σίφνο, ένα από τα στολίδια του Αιγαίου που βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο και την Κίμωλο και απέχει σχεδόν 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Η έκτασή της καλύπτει 73,942 τετ. χλμ και έχει μήκος 15 χιλιόμετρα και πλάτος 7,5 χιλιόμετρα

Ένας υπέροχος τόπος που έχει 76 πυργίσκους που  εντάσσονται σε ένα σύστημα επικοινωνίας, γνωστό από τα αρχαία χρόνια, τις φρυκτωρίες.

Το σχήμα τους είναι κυκλικοί με διάμετρο γύρω στα οκτώ μέτρα και σύμφωνα με τα ευρήματα υπολογίζεται ότι χτίστηκαν τον 6ο με 3ο π. Χ αιώνα.

Σύμφωνα με τις πηγές φτιάχτηκαν επειδή το νησί διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο όπως χρυσό, άργυρο και μόλυβδο με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν μεταλλεία, έτσι κρίθηκε αναγκαία  και η κατασκευή των πυργίσκων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επικοινωνία μεταξύ τους. Τρόπος που συνέβαλλε και στην ασφάλειά τους.

Σταδιακά όλο το νησί γέμισε πύργους. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούνταν και ως φυλάκια και οχυρά καταφύγια για τα γυναικόπαιδα και τους αγρότες όταν δέχονταν επιδρομές από πειρατές.

Οι πύργοι που έχουν διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση σήμερα είναι ο Άσπρος Πύργος κοντά στον οικισμό του Πλατύ Γιαλού, ο Μαύρος Πύργος στα Εξάμπελα και ο Πύργος της Καταβατής κοντά στο Βαθύ. 

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ, του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα.

Ιστορία

Η Σίφνος κατά τον Πλίνιο ονομαζόταν αρχικά «Μεροπία» και «Ακίς», ενώ κατά τον Στέφανο τον Βυζάντιο «Μερόπη». Το σημερινό όνομά της το οφείλει στον Σίφνο, γιο του μυθικού Αττικού ήρωα Σουνίου.

Νοτιοανατολικά της σημερινής Απολλωνίας, στο λόφο του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται διπλά τείχη προελληνικής Ακρόπολης, που αποδεικνύουν την ύπαρξη πόλης αγνώστου όμως ονόματος. Το εξωτερικό τείχος μοιάζει με εκείνο της Τροίας και της Μυκηναϊκής εποχής. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν πολλά αγγεία και τάφοι της ίδιας ιστορικής περιόδου.

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού πιθανολογούνται οι Κάρες και οι Κρήτες. Ο Ηρόδοτος θεωρεί ότι ήταν οι Ίωνες άποικοι των Αθηναίων. Στους κλασικούς χρόνους στο νησί υπήρχε σπουδαία πόλη που ο Ηρόδοτος την αποκαλεί Άστυ, που εντοπίσθηκε στη σημερινή θέση Σεράλια ή Κάστρο.

Στη πόλη αυτή υπήρχε Πρυτανείο, Λευκόφρυξ Αγορά, χτισμένη από παριανό λευκό μάρμαρο, μεγάλος ναός και θέατρο του Διονύσου.

Η αρχαία Σίφνος είχε γίνει πολύ γνωστή από τα χρυσωρυχεία και αργυρωρυχεία της, από τα οποία οι Σίφνιοι είχαν γίνει πολύ πλούσιοι.

Γύρω στο 525 π.Χ., οι Σίφνιοι δημιούργησαν στους Δελφούς ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του ιερού, τον Θησαυρό των Σιφνίων, χρησιμοποιώντας ένα δέκατο των εισοδημάτων από τα χρυσωρυχεία τους, τον οποίο διακόσμησαν πλουσιοπάροχα με σκοπό να καταπλήξουν τους υπόλοιπους Έλληνες.

Αργότερα, όμως, είτε λόγω εξάντλησης κοιτασμάτων, είτε λόγω κατακλυσμού των σηράγγων από θάλασσα παρήκμασε οικονομικά.

Εντυπωσιακές εικόνες από το κανάλι Photo Kontos στο Youtube.