Γιατί πρέπει να οδηγούμε
με κλειστά παράθυρα ;

Αρκετοί οδηγοί κλείνουν το κλιματιστικό με την ελπίδα να εξοικονομήσουν καύσιμα. Ωστόσο, τα πειράματα και οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι η οδήγηση με τα παράθυρα ανοιχτά ανεβάζει την κατανάλωση καυσίμου. Όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά, διαταράσσεται η αεροδυναμική του αυτοκινήτου και δεν υπάρχει ομαλή ροή του αέρα. Μάλιστα, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει αυτήν ενός αυτοκινήτου με ενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού.     

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται το σύστημα κλιματισμού είναι ότι δεν μας δροσίζει μόνο, αλλά η λειτουργία του λιπαίνει και διατηρεί σε καλή κατάσταση τα μηχανικά του μέρη.

Επιπλέον, αν δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζονται δυσάρεστες οσμές στο σύστημα. Εκεί πολλαπλασιάζονται παθογόνα μικρόβια και επιβλαβή σωματίδια μούχλας. 

Το κυριότερο όμως πρόβλημα που δημιουργείται όταν οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα είναι ότι μεγάλη ποσότητα σκόνης και λεπτών σωματιδίων που συσσωρεύονται στο δρόμο, αποτελούν απειλή για τους επιβάτες. Τα σωματίδια καουτσούκ από τα ελαστικά, οι ρύποι των καυσίμων, η σκόνη από τα τακάκια των φρένων και άλλες ουσίες κατακάθονται στην άσφαλτο και ανασηκώνονται με το ρεύμα αέρα που δημιουργεί η κίνηση των αυτοκινήτων. Όλες αυτές οι ουσίες είναι βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και καρκίνο.