Ελισάβετ:1926-2022

Σε ηλικία 96 ετών αποχαιρέτησε τη Βρετανία και το λαό της η επί 70 χρόνια βασίλισσα Ελισάβετ.

Ένα πρόσωπο πολυσυζητημένο που για σχεδόν έναν αιώνα κράτησε τα φώτα επάνω της. Ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Αλβέρτου, δευτερότοκου γιου του βασιλιά της Αγγλίας και της συζύγου του Ελισάβετ, πήρε το όνομα Ελισάβετ -Αλεξάνδρα –Μαρία και γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926, μεσημεριανή ώρα, στο σπίτι των παππούδων της στο Λονδίνο. Επίσημα το όνομα της το πήρε τον επόμενο Μάιο με το Ελισάβετ να είναι προς τιμήν της μητέρα της, το Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της. Κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων η οικογένεια της τη φώναζε Λίλιμπετ, όπως και ο μετέπειτα σύζυγος της πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος απεβίωσε πριν από ενάμισι χρόνο.

Τέσσερα χρόνια μετά η οικογένεια απέκτησε τη δεύτερη κόρη της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Οι δύο αδερφές μεγάλωσαν αγαπημένες μαζί, η εκπαίδευση τους γινόταν κατ’ οίκον υπό το αυστηρό βλέμμα της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους.

Τα παιδικά χρόνια της

Από μικρή ηλικία η πριγκίπισσα Ελισάβετ έδειξε την αγάπη της για τα ζώα, μάλιστα πήρε δώρο το πρώτο της πόνι όταν ήταν μόλις 4 ετών, ενώ σύμφωνα με βιογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων που την έζησαν από κοντά ήταν πάντα ένα ήσυχο και καλότροπο παιδί.

Με την αδερφή της παρέμειναν πάντα πολύ κοντά, ακόμα και όταν η Ελισάβετ, όντας Βασίλισσα, αρνήθηκε να δώσει την συγκατάθεσή της για να παντρευτεί η πριγκίπισσα Μαργαρίτα τον διαζευγμένο σμήναρχο Πήτερ Τάουνσεντ.

Η Ελισάβετ δεν ήταν αναμενόμενο πως θα ανέβει στο βασιλικό θρόνο, καθώς μετά τον παππού της,  την σκυτάλη θα έπαιρνε ο θείος της, πρίγκιπας της Ουαλίας και μόλις εκείνος δημιουργούσε οικογένεια στη σειρά διαδοχής προτεραιότητα θα είχαν τα παιδιά του.

Όμως μετά την παραίτηση του θείου της Εδουάρδου προκειμένου να ακολουθήσει τη γυναίκα που αγαπούσε καθώς η ίδια δεν ήταν αποδεκτή λόγω των δύο διαζυγίων της.

Ο πατέρας της Ελισάβετ, μετονομάστηκε σε Γεώργιο ΣΤ’ και η πριγκίπισσα Ελισάβετ έγινε δεύτερη στη διαδοχή του θρόνου. Η Ελισάβετ έλαβε ιδιαίτερα μαθήματα στη συνταγματική ιστορία από τον Χένρυ Μάρτεν, αντιπρύτανη του Κολεγίου Ήτον, ενώ διδάχτηκε γαλλικά από γαλλόφωνες γκουβερνάντες που την είχαν αναλάβει.

Στο Β΄Π.Π.

Όταν τον Σεπτέμβριο του 1939 η Βρετανία εισέρχεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών αρχίζει να πλήττει το Λονδίνο με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να απομακρυνθούν και να πάνε σε ασφαλέστερα μέρη. Εκείνη την περίοδο, ένας υψηλόβαθμος πολιτικός προτείνει οι δύο μικρές πριγκίπισσες, Ελισάβετ και Μαργαρίτα, να φύγουν για τον Καναδά, ωστόσο η βασιλομήτωρ απορρίπτει την πρόταση μένοντας ανένδοτη στο γεγονός πως η οικογένεια της δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Βρετανία.

Τελικά οι πριγκίπισσες εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα μετακινήθηκαν στην Οικία Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ.

Οι μετακινήσεις συνεχίστηκαν αφού από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο του 1940 έζησαν στο Βασιλικό Οίκημα των Ουίνδσορ, ώσπου εγκαταστάθηκαν στο Κάστρο Ουίνδσορ και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των επόμενων πέντε ετών του πολέμου. Εκεί η πριγκίπισσα Ελισάβετ και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα ανέβαζαν έργα παντομίμας τα Χριστούγεννα προκειμένου να βοηθήσουν οικονομικά το έργο της μητέρας τους, η οποία είχε ιδρύσει ένα οργανισμό για τη δημιουργία στρατιωτικών ενδυμασιών. Ήταν το 1940 όταν η 14χρονη Ελισάβετ έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική εκφώνηση στο BBC, μέσω του οποίου απευθύνθηκε σε άλλα παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις πόλεις και κάνοντας ουσιαστικά μια πρόβα για τον μελλοντικό της ρόλο.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1943, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, σε μια επίσκεψη στους φρουρούς Γρεναδιέρους, καθώς είχε διοριστεί συνταγματάρχης. Πλησιάζοντας στην ενηλικίωση της έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση ανικανότητας ή απουσίας του πατέρα της στο εξωτερικό μπορούσε να αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

Στο τέλος του πολέμου στην Ευρώπη οι πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα ανακατεύτηκαν ανώνυμα με τα πλήθη που πανηγύριζαν στους δρόμους του Λονδίνου. Η Ελισάβετ αργότερα δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι η ίδια με την αδερφή της ήταν φοβισμένες μήπως αναγνωρίζονταν από τον κόσμο, ενώ όπως θυμάται όλοι γύρω της ήταν ευτυχισμένοι και ανακουφισμένοι για το τέλος του πολέμου.

Η γνωριμία με τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η πρώτη φορά που η Ελισάβετ είδε τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, ήταν το 1934. Εκείνη ήταν μόλις 13 ετών και είχε εξομολογηθεί πως ήταν ερωτευμένη μαζί του. Η επόμενη συνάντηση τους ήταν τέσσερα χρόνια μετά, όπου οι δυο τους ξεκίνησαν να αλληλογραφούν για επτά χρόνια.

Στις 9 Ιουλίου του 1947 το πριγκιπικό ζευγάρι αρραβωνιάστηκε, ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις μιας και ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Σύμφωνα με τους βασιλικούς συμβούλους ο Φίλιππος είχε τον τίτλο του πρίγκιπα, αλλά δεν είχε βασίλειο. Η μητέρα της Ελισάβετ είχε αναφέρει σε μετέπειτα βιογραφίες της, ότι ήταν αρνητική σε αυτόν τον γάμο αρχικά, μετέπειτα όμως σχολίασε στο βιογράφο Τιμ Χελντ ότι ο Φίλιππος ήταν «ένας Άγγλος τζέντλεμαν».

Προκειμένου ο Φίλιππος να παντρευτεί την μετέπειτα βασίλισσα της Αγγλίας έπρεπε να αποποιηθεί τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους που είχε μέχρι τότε, προσηλυτίστηκε στον Αγγλικανισμό από την Ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάττεν- δηλαδή πήρε το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του. Στη συνέχεια πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου και κατά την προσφώνηση του ήταν Αυτού Βασιλική Υψηλότητα.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Το νυφικό της μέλλουσας διαδόχου του θρόνου σχεδίασε ο Νόρμαν Χάρντελ και η Ελισάβετ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν κουπόνια για να αγοραστούν τα υλικά για το νυφικό της, μιας και ακόμα υπήρχαν πολλές δυσκολίες από το τέλος του πολέμου.

Στο γάμο τους δεν προσκλήθηκαν ούτε οι αδερφές του Φίλιππου, ούτε ο θείος της Ελισάβετ και πρώην βασιλιάς της χώρας. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά με τα δύο μεγαλύτερα τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα να έχουν γεννηθεί πριν η μητέρα τους γίνει Βασίλισσα της Αγγλίας. Το ζευγάρι έμεινε μαζί για πάνω από 70 χρόνια μέχρι που ο Δούκας του Εδιμβούργου πέθανε.

Η άνοδος στο θρόνο

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ πατέρας της πριγκίπισσας Ελισάβετ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του και μέσα στο 1951 επιδεινώθηκε η κατάσταση του με αποτέλεσμα η διάδοχος του θρόνου να τον αντικαθιστά σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στον Καναδά κι έπειτα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 1951, ο ιδιωτικός της γραμματέας Μάρτιν Τσάρτερις, έφερε μαζί του μια πρόχειρη διακήρυξη ανόδου στο θρόνο της Ελισάβετ, σε περίπτωση που ο βασιλιάς πέθαινε ενώ εκείνη βρισκόταν στην περιοδεία.

Αρχές Του 1952 η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σχεδίαζαν περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ βρίσκονταν στην Κένυα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 όταν ήταν ακόμα στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του Βασιλιά. Ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος ήταν εκείνος που μετέφερε τα δυσάρεστα νέα στην Ελισάβετ, η οποία πλέον ήταν η νέα βασίλισσα της Αγγλίας. Ο ιδιωτικός της γραμματέας της ζήτησε να επιλέξει όνομα για τη βασιλεία της, όμως εκείνη επέλεξε να κρατήσει το όνομα Ελισάβετ. Επιστρέφοντας εσπευσμένα από την περιοδεία της ανακηρύχτηκε βασίλισσα και η επίσημη πλέον κατοικία της ήταν ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Οι γάμοι των παιδιών της

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Έντουαρντ.

Ο γάμος του τότε διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Κάρολου με την Νταϊάνα κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα του αγγλικού λαού, ενώ η Νταϊάνα κατάφερνε να τραβάει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας κάτι που ενοχλούσε ιδιαίτερο τον διάδοχο του θρόνου.

Η σχέση του ζευγαριού πέρασα από σαράντα κύματα και πολλές φορές ο ξένος τύπος ασχολούνταν με την προσωπική τους ζωή. Το ζευγάρι έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, μελλοντικό διάδοχο του θρόνου και τον πρίγκιπα Χάρι που πλέον έχει παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα και ζει στην Αμερική με την οικογένεια του.

Το διαζύγιο του Κάρολου με την Νταϊάνα εκδόθηκε το 1996, ενώ τα δημοσιεύματα έγραφαν για την σχέση που διατηρούσε ο Κάρολος με την Καμίλα την οποία παντρεύτηκε το 2005.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2022 η Ελισάβετ συμπλήρωσε επίσημα 70 χρόνια στο θρόνο σε επίσημη ανακοίνωση της είχε αναφέρει πως η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα πάρει τον τίτλο της (συζύγου) βασίλισσας όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς.

Τόσο η πριγκίπισσα Άννα όσο και ο πρίγκιπας Άντριου δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους γάμους τους με την βασίλισσα Ελισάβετ να μην θέλει να έχει καμία σχέση με την πρώην νύφη της, Σάρα Φέργκιουσον. Οι γυμνές φωτογραφίες της πρώην Δούκισσας της Υόρκης σε σκάφος αναψυχής ενόχλησαν την βασίλισσα με αποτέλεσμα να την κρατήσει σε απόσταση.

Από την άλλη, η βασίλισσα Ελισάβετ διατήρησε μέχρι που άφησε την τελευταία της πνοή μια εξαιρετική σχέση με την γυναίκα του μικρότερου γιου της, την Σόφι, Κόμμισα του Ουέσσεξ. Σύμφωνα με τον ξένο τύπο η Σόφι ήταν ουσιαστικά δίπλα της και της έκανε στενή παρέα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.

Το Megxit και η μικρή Λίλιμπετ

Το 2020 ο τύπος θα στράφηκε πάλι στην αγγλική μοναρχία μετά την ανακοίνωση του πρίγκιπα Χάρι πως παραιτείται από τα βασιλικά του καθήκοντα και φεύγει με την γυναίκα του και το γιο τους στην Αμερική. Όλοι περίμεναν την αντίδραση της μονάρχη, η οποία κράτησε χαμηλό προφίλ και ανέφερε σε δήλωση της πως στέκεται στο πλευρό του εγγονού της.

Το δεύτερο παιδί του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ είναι κορίτσι και το ζευγάρι αποφάσισε να της δώσει το όνομα Λίλιμπετ-Νταϊάνα, μόνο που η βασίλισσα Ελισάβετ έχει δει μόνο μια φορά τη δισέγγονη της και αυτό για μόνο μερικά λεπτά.

Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα εγγόνια και δισέγγονα όπου κάθε χρόνο σε γιορτές και καλοκαιρινές διακοπές φρόντιζαν πάντα να βρίσκονται γύρω από τη γιαγιά τους και να γεύονται λιχουδιές και τα αγαπημένα μπισκότα της Ελισάβετ. Και μπορεί να ήταν πάντα η βασίλισσα της χώρας τους για την στενή της οικογένεια παρέμεινε πάντα η Λίλιμπετ, η οποία ήταν η μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας, 1952-2022.