Πέλλα, η μέγιστη πόλη της Μακεδονίας

Εντυπωσιακές κιονοστοιχίες, ψηφιδωτά που σε ταξιδεύουν αιώνες πριν και μια έκταση περίπου 70 στρεμμάτων που κάποτε ήταν γεμάτη ζωή και πολιτισμό. Ο λόγος για την αρχαία πόλη της Πέλλας που σήμερα βρίσκεται δίπλα στον νέο οικισμό και αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς επισκέψιμους χώρους στην Ελλάδα που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου και να επισκεφθείς. 

Στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας μπορεί κανείς να δει μνημεία της ελληνιστικής περιόδου, ιδιωτικές κατοικίες με δωρικά ή ιωνικά περιστύλια, το συγκρότημα της αγοράς, δημόσια ιερά καθώς και το νεκροταφείο της πόλης.                                                                                                

Ο χρόνος σταματά… περίπου 2.500 τετραγωνικά μέτρα, με κεντρικές αυλές και μοναδική αρχιτεκτονική στοών. Αρχαιολογικοί χώροι συμποσίων και οικιακών ιερών, κοινωνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων κόβουν την ανάσα στον επισκέπτη.

Οι εντυπωσιακοί προθάλαμοι με τα ψηφιδωτά δάπεδα γνωστά και σε παγκόσμιο επίπεδο και η χρωματική διακόσμηση των κτηρίων, αναμφισβήτητα μαρτυρούν τον πλούτο της πόλης.

Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ άκρως εντυπωσιακό είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο της, το οποίο αποτελεί μικρογραφία του αρχαιολογικού χώρου.

Η Πέλλα είχε χαρακτηριστεί από τον Ξενοφώντα ως η μέγιστη πόλη της Μακεδονίας ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε το σπουδαιότερο εμπορικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της Ελλάδας για εκείνα τα χρόνια.                           

Ήταν πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.                                                     

Συστηματικές ανασκαφές και μελέτες στην περιοχή έγιναν μετά το 1940.

Η αρχαία πόλη των Κρηνίδων -τότε ονομασία των Φιλίππων- με σημαντική γεωγραφική θέση αποτελούσε μια μεγάλη σύγχρονη Μακεδονική πόλη. Προστατευμένη από τον Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο β’, από όπου πήρε το όνομα της, η πόλη άκμασε οικονομικά και γνώρισε το εμπόριο τις τέχνες. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φίλιππων θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα φιλοξενώντας το αρχαίο θέατρο που κατατάσσεται στα σημαντικότερα μνημεία. Τον Ιούλιο του 2016 ο αρχαιολογικός χώρος εντάσσεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.